UE își reafirmă unitatea în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina

Joi, 9 martie 2023, după ce a avut loc reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale UE, în care s-a discutat despre impactul global și consecințele războiului din Ucraina, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a anunțat că Uniunea Europeană și-a reafirmat unitatea în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina.

UE își reafirmă unitatea în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina. La reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la Stockholm, în Suedia, am avut o dezbatere consistentă privind impactul global și consecințele războiului de agresiune ilegal și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

️Am condamnat şi cu acest prilej agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, acțiune care constituie o amenințare pentru arhitectura de securitate europeană și euro-atlantică. Am salutat rolul important al Uniunii Europene şi răspunsul cuprinzător şi structurat al acesteia la nevoile Ucrainei, în special în ceea ce privește eficiența Instrumentului European pentru Pace, și relevanța misiunii de asistență militară a UE în Ucraina.

Conflictul din Ucraina are impact asupra întregii regiuni a Mării Negre și este nevoie, de asemenea, să sprijinim Republica Moldova în fața amenințării Federației Ruse, prin consolidarea rezilienței. De altfel, au fost deja adoptate două măsuri de asistență în valoare de 47 de milioane de euro în beneficiul Guvernului de la Chișinău”, a scris, joi, Angel Tîlvăr pe contul său de Facebook.

Secretarul general al NATO a fost prezent la reuniunea miniștrilor Apărării din UE

„Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, se află la Stockholm, în Suedia. El este prezent la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE. Activitatea va debuta cu o sesiune de lucru dedicată sprijinului acordat Ucrainei de Uniunea Europeană în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse.

Dezbaterile vor continua pe marginea Raportului de progres privind implementarea Busolei Strategice, document ce oferă orientări politice, priorităţi şi obiective concrete pentru următorii 10 ani în ceea ce priveşte dimensiunea de securitate şi apărare a Uniunii Europene. De asemenea, vor fi trecute în revistă ultimele evoluţii cu privire la misiunile şi operaţiile UE.

Reuniunea se va încheia cu discuţii pe tema contracarării provocărilor determinate de influenţele străine în teatrele de operaţii. La această sesiune au fost invitaţi să participe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul general adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European”, a informat recent Ministerul Apărării Naționale (MApN).