Potrivit cercetării, în primul trimestru din 2017 se prognozează cea mai puternică piaţă a forţei de muncă din ultimii opt ani, potrivit angajatorilor români, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +15% pentru perioada ianuarie – martie 2017.

19% dintre cei 625 de angajatori din România intervievaţi pentru ediţia referitoare la primul trimestru din 2017 a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi, 13% previzionează reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare. Intenţiile de angajare se consolidează atât comparativ cu trimestrul IV, cât şi faţă de trimestrul I/2016 cu 3, respectiv 5 puncte procentuale.

"Angajatorii au continuat să fie optimişti vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând Previziuni Nete de Angajare din două cifre în ultimele şase trimestre, ceea ce denotă o piaţă a muncii alertă, de un dinamism susţinut. Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunităţi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiţiei pentru angajaţi, pe o piaţă care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil să vedem o multiplicare a iniţiativelor de formare a competenţelor personalului existent şi o mobilitate internă sporită a potenţialilor angajaţi, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambiţioase privind forţa de muncă şi disponibilitatea scăzută a acesteia", spune Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Realizatorii studiului susţin că este de aşteptat ca în intervalul ianuarie – martie 2017 numărul total de angajaţi să crească în opt dintre cele zece sectoare de activitate analizate şi în şapte din cele opt regiuni ale ţării.

Angajatorii din industria prelucrătoare formulează şi de această dată cea mai puternică prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, Previziunea Netă de Angajare de +33% consolidându-se cu un punct procentual comparativ cu trimestrul IV/2014 şi cu 13 puncte procentuale raportat la trimestrul I/2016, cea mai semnificativă îmbunătăţire de la an la an raportată în această ediţie a studiului.

Pe de altă parte, intenţiile de angajare în industria extractivă slăbesc considerabil, atât comparativ cu anul anterior, cât şi faţă de ultimul trimestru din 2016, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale. Previziunea Netă de Angajare din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată din trimestrul al doilea din 2012 până în prezent.

Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul energie electrică, apă şi gaze raportează o Previziune Netă de Angajare negativă, valoarea de -2% fiind totuşi mai puternică faţă de cea raportată pentru ultimul trimestru din 2016 cu 10 puncte procentuale, iar faţă de cea raportată în primul trimestru din 2016 cu două puncte procentuale.

Oportunităţile de angajare vor fi însă favorabile în celelalte sectoare, îndeosebi în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +26%, cea mai puternică prognoză din al treilea trimestru al anului 2008 până în prezent.

Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot aştepta la un climat favorabil angajărilor în şapte din cele opt regiuni ale ţării, în special în regiunea Vest. Previziunea Netă de Angajare de +22% raportată de angajatorii din regiune este cea mai puternică din ultimii aproape doi ani, îmbunătăţindu-se considerabil atât faţă de ultimul trimestru din 2016, cât şi faţă de primul trimestru din 2016, cu 12, respectiv 11 puncte procentuale.

Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă să fie optimişti, Previziunea Netă de Angajare de +16% rămânând stabilă comparativ cu ultimul trimestru din 2016 şi îmbunătăţindu-se în raport cu primul trimestru al lui 2016 cu 4 puncte procentuale. Angajatorii din regiunea Sud raportează la rândul lor o Previziune Netă de Angajare de +16%, care se îmbunătăţeşte faţă de trimestrul IV cu 10 puncte procentuale, iar faţă de primul trimestru din 2016 cu 8 puncte procentuale. În regiunea Sud-Vest însă, intenţiile de angajare slăbesc abrupt comparativ cu primul trimestru din 2016, Previziunea Netă de Angajare fiind de -5%, cea mai puţin optimistă şi singura negativă din ţară, cu 1 punct procentual mai slabă decât în ultimul trimestru şi cu 16 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul ianuarie – martie 2016.

Perspectivele de angajare din primul trimestru din 2017 sunt optimiste indiferent de dimensiunea organizaţiei. Încrederea este cel mai larg răspândită printre organizaţiile mari, unde Previziunea Netă de Angajare se ridică la +26%, cea mai puternică din ultimii nouă ani (din trimestrul II din 2008). Încrederea creşte, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de 2016, şi în rândul angajatorilor din organizaţiile micro şi al celor din organizaţiile mijlocii, care raportează pentru trimestrul I/2017 Previziuni de +10%, respectiv +14%, dar slăbeşte uşor, atât faţă de trimestrul IV din 2016, cât şi faţă de trimestru I din 2016 în cazul organizaţiilor mici, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de angajare de +6%.

Realizatorii studiului precizează că Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentajul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentajul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi aproape 59.000 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă, fiind utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice şi sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 24 octombrie – 1 noiembrie 2016 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%. (Sursa: Agerpres)