Sindicaliştii Romtelecom pichetează, sâmbătă, timp de două ore, sediul companiei din Capitală, nemulţumiţi că la începutul lunii mai vor fi disponibilizaţi 600 de angajaţi.

Pichetul, organizat de Federaţia Sindicatelor Romtelecom, va avea loc la sediul companiei din Piaţa Presei Libere, între orele 12.00 şi 14.00. Confederaţia „Cartel Alfa” a anunţat că va participa alături de angajaţii Romtelecom la această acţiune de protest.

Acţiunile de protest al angajaţilor Romtelecom au început în urmă cu o săptămână, cu pichetarea sediilor din ţară ale companiei. În 20 februarie, peste 150 de angajaţi ai Romtelecom din mai multe judeţe au pichetat Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, unde este şi sediul regional al companiei.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Telecomunicaţii, Doru Dăncuş, declara atunci că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de anunţul companiei de a disponibiliza 600 de persoane în acest an, dar şi de faptul că această disponibilizare se face fără consultarea sindicatelor.

Toţi angajaţii care părasesc compania vor primi salarii compensatorii

Purtătorul de cuvânt al Romtelecom Cluj, Ruxandra Inceu, declara, ca reacţie la protestul sindicaliştilor companiei, că salariaţii care vor fi disponibilizaţi vor primi „compensaţii în cuantum dublu faţă de cel prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, unele sume ajungând până la 14.000 de euro net, în funcţie de vechimea în muncă”. În plus, toţi angajaţii care părăsesc organizaţia vor primi consultanţă gratuită pentru găsirea unui loc de muncă.

Romtelecom a anunţat că va disponibiliza, de la 1 mai, 600 de salariaţi din divizia Operaţiuni, în vederea reducerii costurilor şi creşterii eficienţei companiei, pe fondul presiunii competiţionale. Pe lângă cei 600 de salariaţi care vor părăsi compania de la începutul lunii mai, alţi circa 400 de angajaţi au fost transferaţi către Ericsson România de la 11 ianuarie.

Potrivit datelor Romtelecom, în divizia Operaţiuni, cea mai mare din cadrul companiei, se vor extinde două soluţii deja aplicate parţial în prezent cu rezultate bune, respectiv trecerea la unităţi de teren formate dintr-o singură persoană (de la echipele de două persoane) şi introducerea altor proceduri de lucru şi aplicaţii software în dispeceratele care nu le utilizează deja.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă, cu circa trei milioane de linii. La finele anului 2009, operatorul naţional de telefonie fixă avea puţin peste 10.000 de salariaţi.

SURSA: Mediafax