Criza acută de forță de muncă persistă

Cea mai puternică economie europeană, Germania, se confruntă cu o criză acută de forță de muncă. Fenomenul este accentuat de îmbătrânirea populației și o rată scăzută a natalității.

Această criză este deosebit de vizibilă în sectoare cheie precum agricultura, construcțiile și transportul. În agricultură, există o cerere mare pentru experți în creșterea animalelor, silvicultură și horticultură.

În construcții, deficitul este resimțit în prelucrarea metalelor, automatizări, topografie și alte domenii specializate.

De asemenea, sectorul transporturilor se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat, în special în domeniile expedierii de mărfuri, logistică și conducerea utilajelor de terasament.

Ce domenii sunt la mare căutare în Germania?

Situația deschide însă larg ușa pentru muncitorii străini calificați, inclusiv pentru români. Domeniile care necesită urgent forță de muncă includ, printre altele, anvelope și tehnologie de vulcanizare, lemn și mobilier, prelucrarea metalelor, automatizare, topografie, construcții interioare, montare geamuri, construcția conductelor și multe altele.

De asemenea, există cerere mare pentru profesioniști în monitorizarea și întreținerea infrastructurii feroviare, transport de marfă, logistică, și conducerea de autobuze și tramvaie, scrie Ziarul Românesc.

Pe lângă aceste domenii cu deficit de forță de muncă, Germania oferă și o serie de locuri de muncă extrem de bine plătite. Printre cele mai bine plătite poziții se numără doctori, piloți, manageri de vânzări, avocați, manageri de portofoliu, profesori universitari, ingineri, dezvoltatori de software, manageri de proiect, manageri de risc, judecători și consilieri fiscali.

Se caută angajați și pentru perioada sărbătorilor de Crăciun

În plus, amintim că perioada sărbătorilor de Crăciun vine cu noi oportunităţi de lucru pentru cei care îşi caută o activitate part-time sau full-time. Cele mai multe joburi specifice acestui sezon vin din partea organizatorilor de târguri de Crăciun şi a comercianţilor participanţi, care îşi caută personal specializat pentru această perioadă, potrivit datelor publicate de o platformă de recrutare online.

Programul poate fi atât part-time, cât şi full-time, în funcţie de programul târgurilor. Candidaţii pot găsi şi anunţuri pentru personal la Târgurile de Crăciun din Germania, cu oferte salariale de 3.000 şi 3.500 de euro.

Așa că dacă sunteți interesați să lucrați în Germania, trebuie să aveți în vedere că variază costul vieții în funcție de oraș și dimensiunea familiei. Cu toate acestea, țara rămâne o destinație atractivă pentru muncitorii străini datorită salariilor competitive, perspectivelor de muncă promițătoare și unui cost de trai relativ moderat.