„Pentru a atrage cât mai mulți tineri, aceștia vor avea prioritate”, a spus Felix Cozma.

155 de autorităţi şi instituţii publice din administrația publică centrală au solicitat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) avizul prealabil și obligatoriu pentru a ajunge minimum 10% funcții publice vacante de grad profesional debutant din totalul funcțiilor publice de execuție vacante.

Recrutarea se va face în două etape

Noul model de recrutare în funcția publică se bazează pe principiile competiţiei, transparenţei, competenţei și egalităţii accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean care îndeplineşte condiţiile legale și va conduce la un proces corect de recrutare,  cu scopul de a profesionaliza funcția publică și, implicit, de a crește performanța serviciilor publice.

Recrutarea se va face în două etape. Prima etapă constă în recrutarea la nivel național (concursul național), organizată de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici și etapa de selecție (concursul pe post), organizată de autoritățile și instituțiile publice în structura cărora se regăsesc posturile vacante. Aceasta va avea loc în primul trimestru al anului 2023, pentru categoriile de funcții publice debutanți și înalți funcționari publici, lecțiile învățate încurajând extinderea acestui model de recrutare la alte categorii de funcții publice de stat și teritoriale, cu excepţia celor care beneficiază de statuturi speciale în condiţiile legii, începând cu semestrul II 2023.

Se caută tineri în funcția publică

„Avem nevoie de tineri în rândul funcționarilor publici. Raportările ANFP privind managementul funcției publice și al funcționarilor publici au evidențiat o îmbătrânire a corpului funcționarilor publici: vârsta medie a funcționarilor publici a crescut relativ constant din 2012, când se situa la valoarea de 45 de ani, până la 48 de ani în 2021. Prin stabilirea unui procent de minimum 10% funcții publice vacante pentru debutanți, venim în întâmpinarea acestui decalaj. Scopul nostru este să atragem în

Operator de date cu caracter personal în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 administrația publică tineri competenți, al căror dinamism să contribuie la modernizarea și creșterea performanței administrației publice, de aceea, tinerii au prioritate”, a adăugat președintele ANFP.

“Prin intermediul unei noi platforme informatice de concurs punem transparența pe primul plan. Concursurile pe funcție publică vor fi mai transparente ca oricând. Aceste proiecte implementate sunt un prim semn că banii europeni au fost folosiți în mod benefic”, a adăugat Felix Cozma.