Ce este un burghiu și cum poate fi utilizat

Un burghiu este un instrument de tăiere rotativ care are rolul de a face găuri în diverse materiale. Vârful burghiului intră în contact cu materialul pe care dorești să-l găurești, în timp ce tija – capătul din spate – este prinsă în poziție pe un suport de găurit, cum este bormașina. 

Un burghiu este utilizat, în principal, pentru a crea găuri circulare în diverse materiale, de la gips-carton și lemn până la metal și zidărie. Burghiele pot crea o gaură pentru o ancoră (dispozitive de prindere în pereți pentru diverse obiecte din casa sau mobilier) sau pentru alimentarea cu cabluri, făcând mai ușoară trecerea unui cablu dintr-o încăpere în alta.

Cum sa alegi un burghiu potrivit pentru proiectele tale de bricolaj

Când vine vorba de proiecte de bricolaj, burghiele de la Hyundai joacă un rol esențial, fie că este vorba despre un proiect DIY sau unul profesional.  

Pe piață există însă numeroase tipuri de burghie, prin urmare este important să știi cum să faci alegerea potrivită pentru tine. Când faci o astfel de alegere este important să știi pentru ce proiect îl folosești.  

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că burghiul se alege în funcție de tipul de proiect (dimensiunea și lungimea găurilor), precum și materialul care urmează să fie găurit. În acest caz, burghiele se împart în mai multe categorii:

  • Burghiu pentru zidărie – sunt folosite pentru a găuri în cărămidă, mortar și beton.  
  • Burghiu pentru lemn – sunt folosite pentru a da găuri într-o plă de lemn sau alte obiecte din lemn.
  • Burghie pentru sticlă și faianță – după cum îi spune și numele sunt folosite pentru sticlă, faianță și ceramică. Pentru sticlă vei avea nevoie de un burghiu de diamant, în timp ce pentru gresie și faianță vei avea nevoie de un burghiu clasic, ascuțit la vârf și plat în rest.
  • Burghie pentru metal – în funcție de tipul de metal, folosirea unui burghiu greșit poate sfârși prin a deteriora materialul și/sau burghiul. Alege un burghiu dur, special creat pentru această sarcină și pentru tipul de metal pe care dorești să-l găurești.  
  • Burghiu de torsiune – este de departe cel mai comun tip de burghiu, probabil pentru că este burghiul care are cel mai mare număr de utilizări. Acesta are canale spiralate și este folosit pentru a da găuri în zidărie sau brăzdare dar nu numai.  
  • Burghiu în trepte – acest tip de burghiu funcționează ca mai multe burghie într-o singură unealtă. Are formă conică și un profil distinctiv, în trepte.

Tehnici de utilizare a burghiului pentru a realiza găurirea precisă

Există multiple tehnici de utilizare a unui burghiu. În funcție de proiectul la care lucrezi, vei avea nevoie de un anumit tip de burghiu. Din fericire, după cum ai văzut deja, burghiele sunt disponibile într-o varietate mare de modele și dimensiuni, astfel încât poți alege ceea de se potrivește proiectului tău. 

Iată câteva tehnici de utilizare ale burghielor:

  • Burghiele hexagonale sunt utilizate în mod obișnuit pentru construcția și dezasamblarea mobilei. 
  • Burghiele pătrate, ca și cele hexagonale, sunt utilizate în special în construirea produselor fabricate în comerț, dar și a mobilierului. Dacă vrei să dezasamblezi sau să repari un astfel de produs vei avea nevoie de un burghiu pătrat.
  • Burghiu în formă de stea. Aceste tipuri de burghiuri sunt utilizare in special in electronică și la diferite tipuri de vehicule. 
  • Burghiele cu fantă sunt de două tipuri. Cele pentru șurubelnițe, utilizate în mod obișnuit pentru lucrări de bază de construcție și întreținere a locuințelor, și cele pentru bormașini, utilizare în proiectele mari, industriale.
  • Burghiele combinate reprezinta seturile cu diverse tipuri si dimensiuni de burghie ce pot fi utilizate pentru o varietate mare de proiecte de construcții. 

Astfel, burghiele sunt folosite pentru a da găuri sau a înșuruba sau deșuruba diverse tipuri de șuruburi.  

În momentul în care folosești burghiul pentru a da găuri, ar trebui să  se folosească două mișcări, simultan: 

  • Mișcarea principală, adică mișcarea de rotație a burghiului în jurul axei (mișcarea de tăiere).
  • Mișcare secundară, adică mișcarea liniară a burghiului către piesa de prelucrat de-a lungul axei (mișcare de alimentare).

Procesul de operare al burghiului este unul simplu, însă trebuie să ții cont de câțiva pași esențiali:

  1. Marcarea locului de găurire. Înainte de a da găurile este important să măsori cu atenție dimensiunea la care acestea trebuie date și să marchezi locul respectiv.
  2. Verificare. După realizarea marcajului, verifica măsurătorile făcute. O mică eroare poate duce la distrugerea unei plăci sau la distrugerea întregului proiect. 
  3. Prinderea burghiului. Curăță burghiul pe care urmează să-l folosești, dacă este necesar, apoi fixează-l corect în bormașină pentru a nu cădea. 
  4. Foraj de probă. Urmează apoi un foraj de probă. Se face o gaura de mică adâncime (maximum jumatate de centimetru), apoi se verifică dacă aceasta este orientată corect sau dacă este necesară o corecție. 
  5. Găurirea propriu-zisă. Dacă totul este în regulă se face găurirea completă a plăcii sau materialului.   

Siguranța în timpul utilizării burghiului 

În momentul în care folosești burghiul este important să-ți iei măsuri de siguranță pentru a nu te răni sau pentru a preveni neplăcerile. 

Se recomandă protejarea ochilor și a căilor respiratorii. Acest lucru se poate face cu ochelari de protecție și cu o mască de protecție pentru nas și gură. Aceste previn ca praful sau aschiile să pătrundă în ochi sau pe căile aeriene.  

Mănușile de protecție sunt, de asemenea, foarte importante și pot fi de ajutor în cazul în care îți scapă degetele pe burghiu în timp ce funcționează, sau dacă dorești să cureți locul perforat imediat după găurire, când materialul este, de multe ori, încins sau pot exista așchii.  

Exemple de proiecte de bricolaj care pot fi realizate cu ajutorul unui burghiu

Există numeroase proiecte de bricolaj în realizarea cărora ai nevoie de burghiu.  De la realizarea unor corpuri de mobilier sau a unor rafturi pentru cărți, la crearea unui coteț pentru câine, a unui suport pentru plante sau chiar a unui preș rustic, din lemn, pentru intrarea în casă, pentru toate ai nevoie de un burghiu.