„Conform raportărilor furnizorilor de servicii de comunicații electronice, a crescut cu 20% numărul incidentelor de securitate apărute în anul 2017 față de anul 2016, dar a scăzut semnificativ – cu aproape 38%, numărul mediu al conexiunilor afectate de fiecare incident în parte. Ca și în anii precedenți, cele mai afectate de aceste incidente de securitate sunt conexiunile de servicii mobile (telefonie și internet mobil)”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM. 

Cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative raportate către ANCOM în 2017 au fost cele de telefonie mobilă și SMS (peste 6,1 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (peste 3 milioane de conexiuni afectate), telefonie fixă (peste 1 milion de conexiuni afectate) și internet fix (aproximativ 1 milion de conexiuni), cele mai puține conexiuni afectate fiind cele de retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 250 de mii).

Potrivit datelor raportate de furnizori către ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ asupra securității și integrității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a afectat în medie 29.755 de conexiuni, cu 38% mai puține față de anul 2016 (cu o medie de 47.859 conexiuni afectate de un singur incident). Durata medie a unui incident semnificativ a fost de aproximativ 8 ore și 49 de minute, în timp ce durata totală a incidentelor de securitate raportate pe anul 2017 este de 2.945 de ore (de peste două ori mai mare decât în anul 2016). Cele mai multe incidente de securitate au avut loc în județul Constanța (40 de incidente), urmat fiind de județele Vaslui (35 de incidente), Timiș și Buzău (32 de incidente, respectiv 31 de incidente). 

Cauzele incidentelor semnificative raportate

Cele mai multe incidente semnificative (73%) au fost cauzate de factori externi (ex. întreruperea alimentării cu energie electrică sau secționarea accidentală a fibrei optice etc.), 15% dintre incidente au fost determinate de erori de sistem (software sau hardware), iar 9% de fenomene naturale (ex. ninsori și furtuni care au afectat diferite echipamente).