Potrivit unui comunicat al ANCOM, preţul de pornire pentru fiecare bloc de frecvenţe din cele două benzi este egal cu valoarea minimală a taxei de licenţă stabilite prin hotărâre de Guvern. 

Toţi cei interesaţi să obţină licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe scoase la licitaţie îşi pot depune candidatura până în 5 octombrie 2015, dată până la care poate fi achiziţionat caietul de sarcini în valoare de de 4.000 lei. 

Pentru a participa la licitaţie, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare precum: să fie societate comercială română sau străină; cifra de afaceri medie pe ultimul an sa fie de minimum 2.000.000 lei; durata de funcţionare prevăzută în actul constitutiv trebuie să fie cel puţin până la data de 1 ianuarie 2026; să îşi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată către ANCOM, către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale etc. 

Nu pot participa la licitaţie mai multe companii care fac parte din acelaşi grup. 

Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 12 octombrie 2015 candidaţii care se califică în etapa următoare şi până în 21 octombrie modul de continuare a procedurii, respectiv dacă se impune organizarea rundelor primare de licitaţie sau nu, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Dacă cererea depăşeşte resursele disponibile, rundele primare de licitaţie vor debuta în data de 26 octombrie 2015. 

ANCOM organizează o singură procedură de selecţie pentru ambele benzi de frecvenţe, în cadrul căreia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2×5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,4 – 3,6 GHz şi 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,6 – 3,8 GHz. 

Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani. 

În aceste benzi, câştigătorii vor putea furniza la nivel naţional, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă. 

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deţinute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). În banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licenţe sunt valabile până la data de 31 decembrie 2015.

AGERPRES