Conexiunile 5G în România s-au triplat

Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a subliniat că, în ciuda creșterii semnificative, numărul conexiunilor 5G în România rămâne sub așteptări.

În ultimul an, s-a înregistrat o triplare a acestuia, ajungând la 2,3 milioane. Acesta reprezintă 11% din totalul conexiunilor.

Acest rezultat este departe de a fi satisfăcător și subliniază necesitatea unor eforturi sporite în domeniu, spune el.

În prezent, în România există peste 4.300 de stații de bază 5G, aparținând celor patru mari operatori și funcționând în benzile de frecvențe de 2,1 Mhz, 2,6 Mhz, precum și în benzile 3,4 și 3,8.

Numărul conexiunilor active la internet mobil a crescut ușor, cu doar 2%.

Tehnologia 4G rămâne predominantă în România. De asemenea, cererea pentru tehnologia 5G nu este încă semnificativă. Totuși, există impresia că România se află într-o poziție privilegiată în ceea ce privește conectivitatea.

El spune că, în urma dialogului cu operatorii, va exista o creștere semnificativă în ritmul de tranziție de la 4G la 5G în perioada următoare.

„În ultimii ani, să ştiţi că operatorii au depus eforturi foarte mari ca să investească în România şi să păstreze acest preţ competitiv, raport preţ, calitate şi servicii oferite, unic în Europa.

Azi, în România, avem peste 4.300 de staţii de bază 5G, care aparţin celor patru mari operatori şi care funcţionează în benzile de frecvenţe de 2,1 Mhz, 2,6 Mhz şi în benzile 3,4 şi 3,8. Numărul de conexiuni a crescut cu 20%, depăşind două milioane. Asta înseamnă că numărul de conexiuni cu fibră optică către locuinţe a ajuns la 5 milioane, o creştere de 13%, în ultimul an.

Numărul de conexiuni active la internet mobil a înregistrat o uşoară creştere, din păcate, doar de 2% în timp ce numărul conexiunilor 5G s-a triplat şi a ajuns la 2,3 milioane. Din punctul meu de vedere, încă nesatisfăcător, cu 11% din total. În continuare, tehnologia 4G este preponderentă în România, dar nu există o cerere de tehnologie 5G încă, chiar dacă noi avem impresia că România este undeva aşa sus.

Da, este sus, undeva la conectivitate, dar nu la consumul de care am avea nevoie ca să poată operatorii să investească. Aceste date statistice, cifrele 5G, cum le spun eu, pe care le observăm, sunt destul de modeste pentru România, care se pretinde o ţară digitală în context european.

Noi avem speranţa, din dialogul pe care l-am avut cu operatorii, că va exista o creştere robustă în următoarea perioadă a ritmului tranziţie de la 4G la 5G”, a explicat Zgonea.

tehnologie 5G
SURSA FOTO: pixabay.com/ torstensimon

Sectorul comunicaţiilor trece printr-o profundă transformare

Sectorul comunicațiilor experimentează în prezent o transformare profundă. Potrivit lui, aceasta ar fi unică în istoria omenirii.

Această schimbare transcende noile tehnologii care continuă să apară și să se dezvolte într-un ritm care depășește imaginația.

Valeriu Zgonea spune că prioritatea principală ar trebui să fie stabilirea unei societăți care să aducă beneficii tangibile.

Un pilon esențial pentru digitalizarea societății constă în integrarea tehnologiilor în toate aspectele vieții economice și sociale.

Zgonea a menționat că accesul la date și informații valoroase, precum și procesarea acestora într-un mod care să servească interesul pe termen mediu, scurt și lung, sunt prioritare.

„Din punctul meu de vedere, pe agenda noastră aceasta trebuie să fie prioritatea principală dacă vrem să aşezăm o societate din care să scoatem beneficii.

Pilonul esenţial pentru digitalizarea unei societăţi include integrarea tehnologiilor în toate aspectele vieţii noastre economice, sociale, o creştere a eficienţei operaţionale prin automatizare, obţinerea unor avantaje competitive prin inovaţie şi prin adaptabilitate.

În primul rând, accesul la date şi la informaţii valoroase, prelucrarea lor într-un interes pe care să-l înţelegem pe termen mediu, scurt şi lung, coroborat cu reducerea costurilor privind optimizarea resurselor () Autoritatea pe care o reprezint a depus, în ultimii ani, de când a fost înfiinţată, eforturi mari pentru ca România să evolueze într-o direcţie bună.

După cum ştiţi, acum doi ani de zile, autoritatea a făcut şi o licitaţie pentru a pune la dispoziţia operatorilor spectru pentru 5G dedicat acestor noi tehnologii care vin astăzi şi în România.

Acum, operatorii beneficiază de o cantitate mult mai mare şi mai diversă de spectru şi noi sperăm ca, într-un interval de timp destul de scurt, să putem să atingem obiectivele pe care ni le-am propus”, a menţionat Valeriu Zgonea.

Vineri, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București găzduiește workshopul „Comunicații pentru Viitor: Inovație și Cercetare în Era Digitală”.

Evenimentul este dedicat marcării Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale.