Anchetă cu privire la dezinformarea despre războiul din Israel

Anchetă cu privire la dezinformarea despre războiul din Israel! Comisia Europeană a anunțat joi că a demarat o anchetă oficială privind rețelele de socializare Meta, care deține platformele Facebook și Instagram, și TikTok.

Această mișcare vine în urma atacului terorist din Israel, care a avut loc la 7 octombrie, și are ca scop evaluarea măsurilor pe care aceste platforme le implementează pentru combaterea difuzării de „informații false” și „conținuturi ilegale”.

Prin intermediul unui comunicat oficial, CE a declarat că a expediat cereri oficiale de informații, solicitând clarificări cu privire la:

  • strategiile
  • tehnicile pe care le aplică pentru a preveni și combate răspândirea conținutului fals și ilegal pe platformele lor.

Această inițiativă vine la scurt timp după ce Comisia Europeană a demarat o procedură similară împotriva X, cunoscută anterior sub numele de Twitter. Această mișcare face parte dintr-o nouă legislație privind serviciile digitale (DSA), adoptată recent de UE, care impune platformelor online să întreprindă acțiuni concrete împotriva conținutului ilegal și al dezinformării.

platforme de socializare
SURSA FOTO: Dreamstime

YouTube, vizată de CE

Comisarul european Thierry Breton, responsabil cu aplicarea legislației digitale a blocului comunitar, a trimis anterior scrisori de avertizare și la YouTube. El a subliniat riscurile pe care le prezintă acest război.

„În schimburile noastre cu platformele, le-am cerut în mod specific să se pregătească pentru riscul transmisiunilor în direct de execuții de către Hamas – un risc iminent de care trebuie să ne protejăm cetățenii – și căutăm asigurări că platformele sunt bine pregătite pentru astfel de posibilități”, a declarat Breton într-un discurs miercuri.

Meta și TikTok nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii prin e-mail.

Companiile aveau termen până miercuri pentru a răspunde la întrebările legate de răspunsul lor la criză. Ele se confruntă cu un al doilea termen limită, 8 noiembrie, pentru răspunsuri privind protejarea integrității alegerilor. În cazul TikTok, a siguranței copiilor.

În funcție de răspunsurile acestora, Bruxelles ar putea decide să deschidă proceduri oficiale împotriva Meta sau TikTok. De asemenea, ar putea să aplice amenzi pentru „informații incorecte, incomplete sau înșelătoare”, a precizat Comisia.