'Intenţionez să folosesc politica fiscal-bugetară ca şi instrument de creştere economică. Asta înseamnă că trebuie să avem o folosire judicioasă a resurselor puse la dispoziţie, iar măsurile pe care noi le implementăm în economie, să nu fie măsuri care să bulverseze economia, ci să o stimuleze. În acest sens, priorităţile pe care le am în vedere pentru perioada imediat următoare, dar şi pe perioada mandatului sunt: finalizarea bugetului, asigurarea predictibilităţii fiscale. Acesta este un concept, o prioritate la care ţin foarte mult. Ea va asigura o creştere a încrederii în economia românească, va determina pe investitorii autohtoni şi străini să continue investiţiile în economia românească, astfel încât să putem ajunge la acest deziderat de creştere a potenţialului economiei româneşti", a menţionat Anca Dragu Paliu. 

Potrivit acesteia, un alt obiectiv este stimularea investiţiilor publice într-un context internaţional dificil în care încrederea investitorilor este în scădere. Pentru stimularea investiţiilor publice consider că este necesar să facem o prioritizare a tuturor proiectelor de investiţii şi să asigurăm o bugetare multianuală a acestor proiecte. O altă prioritate pentru mandatul meu este creşterea colectării veniturilor publice. Ceea ce ce poate face aici este demararea sau accelerarea procesului de informatizare, astfel încât să avem o viziune mai bună asupra acestui proces", a mai spus ministrul propus pentru Finanţe. 

Potrivit acesteia, primordială este creşterea gradului de conformare voluntară. "Cred că acest lucru este posibil prin plasarea contribuabilului în centrul sistemului. Şi eu sunt contribuabil şi ştiu cât de greu este să plăteşti taxe la ghişeu", a mai spus Anca Dragu Paliu. 

La audieri, ministrul propus pentru Finanţe a subliniat că a acceptat imediat propunerea primită datorită experienţei de aproape 20 de ani în România, în mare parte, experienţă care a făcut-o să cunoască foarte multe dintre aspectele şi provocările economiei româneşti. 

"Ceea ce m-a determinat să accept această propunere extraordinar de generoasă şi onorantă a fost experienţa din cei aproape 20 de ani în România, în mare parte, experienţă care m-a făcut să cunosc foarte multe dintre aspectele şi provocările economiei româneşti. Am încercat pentru o perioadă lungă de timp să găsim soluţii împreună cu dumneavoastră, cu reprezentanţii Guvernului, societăţii civile, ai sindicatelor, patronatelor. În momentul în care mi s-a oferit această şansă, să vin de partea cealaltă a mesei, ca factor de decizie, ca demnitar român, am acceptat imediat propunerea şi de aceea mă aflu în faţa dumneavoastră astăzi pentru a vă prezenta viziunea mea cu privire la finanţele publice româneşti", a mai spus Anca Dragu Paliu.

 AGERPRES