Anca Dragu trage un semnal de alarmă

Fosta ministra de Finanțe, Anca Dragu, avertizează într-o postare pe Facebook că veniturile din bugetul pentru 2024 sunt din nou supraestimate. Ea spune că există riscul de a repeta situația din acest an, când au fost necesare creșteri de taxe și impozite. Asta, pentru a compensa veniturile fictive incluse în bugetul anului 2023.

„Coaliția PSD-PNL repetă greșeala de anul trecut, supraestimând veniturile pe 2024 cu circa 20 de miliarde de lei și subestimând cheltuielile cu aproximativ 21 de miliarde de lei”, spune senatoarea.

„Ținta de deficit pentru 2024 este de 5% din PIB, pe hârtie, respectiv 86.6 miliarde lei. Este o cifră total nerealistă! Estimez un deficit de circa 7,2% din PIB, mai exact un deficit de 127,8 miliarde de lei, adică cu peste 41 de miliarde de lei mai mult decât estimează Guvernul! Coaliția PSD-PNL repetă greșeala de anul trecut, supraestimând veniturile pe 2024 cu circa 20 de miliarde de lei și subestimând cheltuielile cu aproximativ 21 de miliarde de lei” spune Anca Dragu.

UPDATE: Concordia dă aviz negativ bugetului

În altă ordine de idei, Confederaţia Patronală Concordia va aviza negativ în Consiliul Social şi Economic de joi bugetul pe anul 2024. Și măsurile fiscal-bugetare. Organizaţia menţionează că nu a existat niciun fel de consultare şi discuţie cu nicio industrie. Iar dialogul social este din nou o formă care bifează o cerinţă legală şi nimic mai mult.

„Ar fi iresponsabil să facem altfel. Nu a existat niciun fel de consultare şi discuţie cu nicio industrie, dialogul social este din nou o formă care bifează o cerinţă legală şi nimic mai mult, iar dintr-o primă analiză vedem un optimism excesiv şi nejustificat în privinţa nivelului veniturilor. ANAF îşi propune să colecteze 30 de miliarde în plus anul viitor deşi anul acesta este cu 12 miliarde sub ce şi-a propus. Guvernul se aşteaptă la intrări din fonduri europene şi PNRR de peste 60 de miliarde de lei deşi din cele 55 de miliarde pe care şi le-a propus în 2023 va realiza puţin sub 29 de miliarde. Cele 12 miliarde în plus pe care Guvernul consideră că le va colecta suplimentar din CASS, după extinderea bazei, sunt şi ele cu un semn de întrebare în lipsa unei fundamentări din care să înţelegem cum s-a ajuns la această cifră. Experienţa acestui an ne-a arătat că deşi Guvernul are autoritatea politică de a propune ce buget doreşte dacă el este construit pe estimări şi prognoze nerealiste în privinţa veniturilor, oalele se sparg repede în capul bunilor plătitori de taxe şi impozite. Aceştia vor fi chemaţi din nou să achite un deficit mai mare decât cel estimat, în ciuda promisiunilor că în 2024 nu vor exista creşteri de taxe şi impozite”, a declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

Se vrea restricționarea sponsorizărilor

Conform acestuia, unele dintre măsurile fiscal-bugetare propuse în cadrul acestui buget stârnesc îngrijorări.

Burnete subliniază că Guvernul intenționează să restricționeze din nou domeniul de deducere a sponsorizărilor. Asta, deși acest sistem a generat numeroase beneficii sociale la costuri foarte reduse. De asemenea, Fondul de Tranziție se regăsește gol în proiectul de buget.

În plus, plafoanele pentru programul „Rabla” înregistrează o scădere semnificativă, decurajând astfel aceste programe, iar fondurile din Fondul de Mediu nu pot fi realocate către alte domenii bugetare, conform surselor citate.

Totodată, Burnete argumentează că impozitul pe cifra de afaceri prezintă încă neclarități semnificative. El a menționat că există decizii fiscale cu impact retroactiv. Deși se întăresc sancțiunile pentru evaziune fiscală, ceea ce în principiu este benefic, el exprimă îngrijorarea că, în absența reformării și digitalizării Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), aceasta ar putea deveni mai opresivă în special pentru contribuabilii corecți, și nu pentru evazioniști.