Nicolae Ciucă refuză impozitare progresivă

Liderul PNL Nicolae Ciucă a oferit, marți seara, mai multe informații despre măsurile fiscale și despre bugetul pentru anul 2024.

Printre temele abordate, el a explicat și motivul pentru care exclude, momentan, implementarea unei impozitări progresive. Potrivit lui, România nu are, în prezent, „infrastructura necesară” pentru o astfel de schimbare.

Ea ar presupune „a avea evidența tuturor surselor de venit”, ceea ce România nu poate face, încă.

„Noi avem această impozitare unică care mai are spațiu de lucru, vedem ca toate investițiile străine sunt susținute și de această taxă unică și în principiu putem să realizăm că taxa nu este chiar unică, are două niveluri mari, mai este și impozitul pe microintreprinderi, însă în momentul de față nu putem să evaluăm care au fost ultimele efecte ale impozitării unice să putem trece la impozitarea progresivă.

Nu avem infrastructura necesară pentru a avea evidența tuturor surselor de venit”, a spus Nicolae Ciucă, marți seara, pentru Digi24.

Nicolae Ciucă a mai adăugat și că bugetul pentru anul viitor a fost construit ținând cont de educație și de majorările salariale.

„Am asigurat cea mai mare sumă pentru educație și majorări de salarii. (…) Am alocat cea mai mare sumă pentru Educație pentru a asigura intrarea în vigoare a salariilor profesorilor și cadrelor nedidactice. (…) Vom asigura și creșterea salariilor celor din sanatate”, a mai precizat liderul PNL.

Bugetul pentru anul 2024 a fost pus, marți, în transparență decizională

Anunțul a venit de la președintele Senatului, care a declarat că bugetul este o certitudine.

În completare, el afirmă că aceasta a fost proiectat pentru a se alinia cu noile măsuri fiscale adoptate de Guvern. În același timp, Nicolae Ciucă este de părere că bugetul pentru 2024 va contribui la sprijinirea creșterii economice a țării.

„Cred că este o chestiune de minute, dacă nu, sper că nu mai mult de un ceas, să avem bugetul în transparenţă. (…) Bugetul a fost construit în baza tuturor măsurilor care au fost luate pentru a putea să gestionăm cheltuielile bugetare şi să creştem veniturile şi să asigurăm României creşterea economică”, a precizat Nicolae Ciucă, pentru Digi24.

Conform declarațiilor sale, bugetul pentru anul 2024 a fost convenit printr-un dialog constructiv cu premierul Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă afirmă, de asemenea, că noul buget a fost elaborat având în vedere noile măsuri fiscale.

Liderul PNL a accentuat faptul că Pilonul II de pensii va rămâne neschimbat, confirmând astfel angajamentul Coaliției, și a anunțat o creștere a contribuției cu un procent, începând cu 1 ianuarie 2024.

Coaliția are în plan să trimită proiectul Legii bugetului pentru anul 2024 către Parlament în cursul săptămânii viitoare.