,,Membrii ANAT au adoptat o serie de hotărâri vizavi de modul în care se acreditează, se licenţiază agenţiile de turism. În acest sens, am fost de acord că este cazul să înăsprim condiţiile de licenţiere în turism astfel încât consumatorii să fie siguri că banii pe care îi avansează pentru pachete turistice sunt acolo unde trebuie şi că vor avea atât vacanţa pe care au contractat-o cât şi calitatea la care se aşteaptă. Ne-am gândit, în primul rând, ca poliţa asigurare pe care orice agenţie de turism e obligată să o aibă să fie construită de aşa manieră încât să acopere 100% banii avansaţi de client, lucru care, în prezent, nu se întâmplă', spune Lucia Morariu.

De altfel, anul 2014 va readuce în prim plan siguranţa călătoriilor, necesitatea asigurării calităţii, siguranţei şi confortului, după cum apreciază toţi reprezentanţii asociaţiilor patronale din turism.

'În al doilea rând, considerăm necesar ca pentru agenţiile de turism să existe stabilit prin lege un capital minim mai mare decât cel necesar pentru a înfiinţa o simplă societate cu răspundere limitată pentru că nu este normal ca numai cu aproape 300 de dolari să poţi să îţi înfiinţezi în România o agenţie de turism şi într-o lună de zile să aduni de pe piaţă bani de la clienţi, circa 50.000 – 55.000 de dolari neavând în spate un capital social mai mare şi cu patrimoniu serios', a explicat preşedintele ANAT.

Potrivit sursei citate, condiţiile serioase acreditează sistemul.

,,Este normal ca noi, asociaţia, să dorim să facem ordine pe piaţa de călătorii în favoarea acelor companii care lucrează corect în piaţă. Condiţiile serioase acreditează sistemul şi chiar activitatea pe care companiile o desfăşoară normal. Din fericire, în anul 2013 nu am avut decât un singur astfel de incident care să conteze, dar practic nu numărul incidentelor contează, ci sumele care s-au pierdut. Iată de ce am trebuit să fac un pas în faţă şi să cer înăsprirea condiţiilor de licenţiere. Majoritatea membrilor noştri sunt serioşi, au capital social şi patrimoniu stabil, pe aceştia dorim să îi evidenţiem şi să îi apărăm prin noua legislaţie propusă. Mai multă ordine în sistem înseamnă mai mulţi plătitori corecţi de taxe şi impozite către bugetul de stat pentru că nu este normal ca unii mai fraieri să desfăşoare o activitate legală şi alţii mai şmecheri să înfiinţeze într-o săptămână o agenţie de turism la fiecare colţ de stradă şi să vândă pachetele la jumătate din preţ după care poate nu îi mai găseşti în câteva luni', a precizat Lucia Morariu.

SURSA: Agerpres