Consiliul de Administraţie (CA) al BNR va decide, marţi, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, în condiţiile scăderii inflaţiei şi a necesităţii relansării activităţii economice, care poate fi sprijinită prin continuarea reducerii ratelor la credite, consideră analiştii.

Specialiştii anticipează că CA al Băncii Naţionale a României va decide reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, dar au opinii diferite privind evoluţia ratelor rezervelor minime obligatorii.

Economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, crede că banca centrală va diminua dobânda de politică monetară, datorită unei evoluţii foarte bune pe partea de inflaţie şi perspectivelor favorabile pentru acest indicator, dar şi în condiţiile scăderii activităţii economice şi faptului că presiunile pe curs s-au diminuat.
El anticipează că tendinţa de scădere a dobânzilor la depozite şi credite va continua în mod inevitabil, iar reducerea dobânzii de politică monetară nu poate decât să accelereze acest trend.

7,5% până la sfârşitul anului

Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, are aceleaşi estimări privind evoluţia dobânzii de politică monetară până la finele anului, menţionând că probabilitatea ca rata să ajungă la 7,5% la finele anului este „destul de ridicată”.

„Dobânda de politică monetară va scădea sub 7% până la finele primului trimestru din 2010, respectiv la 6,75%”, previzionează Chidesciuc.

În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii la pasivele în valută, economistul ING Bank România vede reducerea ratei cu 5 puncte procentuale în şedinţa de marţi, la 25%, şi cu încă 5 puncte în noiembrie, respectiv la 20%. El nu crede că marţi BNR va decide şi diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei.

Referitor la evoluţia dobânzilor, Chidesciuc crede că dobânzile la depozite şi credite vor continua să scadă, iar relaxarea politicii monetare va contribui la acest trend.

Trend de scăderea a dobânzilor la credite şi depozite

Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, anticipează că BNR va decide reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale în septembrie, dacă analizează situaţia inflaţiei, respectiv la cum a evoluat în ultima lună, când s-a situat cu mult sub aşteptările pieţei, precum şi la perspectiva de scădere şi în luna septembrie a acestui indicator.

El crede că băncile comerciale vor scădea în continuare dobânzile la credite şi depozite, dacă şi BNR continuă reducerea ratei de politică monetară.

Pentru ultima şedinţa de politică monetară din acest an, Anghel anticipează că ar trebui ca rata să fie în jur de 7,5% spre sfârşitul lui 2009 – începutul lui 2010, având în vedere şi estimările privind o inflaţie de sub 4,5%.

Economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, estimează că BNR va coborî marţi dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, dar crede că ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută vor fi menţinute.

În ceea ce priveşte efectul pe care reducerea dobânzii de politică monetară l-ar putea avea asupra evoluţiei cursului, toţi analiştii intervievaţi apreciază că acesta ar putea fi cel mult marginal.

Trei reduceri de dobândă în acest an

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, la începutul lunii august, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an, şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru valută de la 35% la 30% din pasivele băncilor cu scadenţă sub doi ani.

De la începutul acestui an, BNR a efectuat alte trei reduceri de dobândă, proces început în luna februarie, când a aplicat o scădere de 0,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 10%, urmată de o nouă tăiere în luna mai, de la 10% la 9,5%, prima relaxare de 0,5 puncte din ultimii doi ani.

Consiliul de Administraţie al BNR se va mai reuni până la sfârşitul acestui an de două ori pentru a discuta problemele legate de politică monetară, pe 29 septembrie şi pe 3 noiembrie.

BNR a fixat pentru finele anului o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, după ce a ratat încadrarea în obiectivele stabilite pentru acest indicator în 2007 şi 2008. Instituţia prognozează că indicatorul se va plasa la 4,3% în luna decembrie.

SURSA: Mediafax