Inspecţiile fiscale pentru anul 2023 se vor focaliza pe TVA, tranzacţii pe persoane afiliate, contribuabilii care au beneficiat de diverse forme de ajutor din partea statului, dar şi pe industriile cu creştere economică, care nu se regăsesc în volumul de taxe declarat. Anunțul a fost făcut, marţi, 18 octombrie, la o conferinţă de specialitate, de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş.

ANAF, controale la cei care au beneficiat de ajutoare de stat

„Conform strategiei ANAF, eficienţa colectării se va realiza prin sprijinirea conformării, în special, precum şi din combaterea evaziunii fiscale la declarare şi plata impozitelor şi taxelor. ANAF continuă procesul de reformă, implementarea planurilor de eficientizare a activităţii şi, nu în ultimul rând, colaborarea eficientă pe plan internaţional şi deschiderea către bunele practici adoptate de către alte state.”, a evidențiat președintele ANAF.

„Obiectivele strategice ale ANAF prin simbioza a două componente strategice principale: digitalizarea şi gestionarea eficientă a resurselor umane. La rândul lor, obiectivele strategice pentru perioada 2021 – 2024 vor contribui la creşterea accelerată a veniturilor colectate de ANAF şi la combaterea eficientă a evaziunii fiscale. În 2023, inspecţiile fiscale se vor concentra pe TVA, tranzacţiile pe persoane afiliate, contribuabilii care au beneficiat de diverse forme de servicii din partea statului, dar şi în industriile cu creştere economică în ultima perioadă, creştere care nu s-a reflectat şi în volumul de taxe declarate”, a declarat șeful ANAF, Lucian Heiuş.

Mai mulți reprezentanţi ai autorităţilor şi mediului de afaceri au participat, marţi, 18 octombrie, la evenimentul unde au avot loc dezbateri pe tema „Bugetul şi fiscalitatea 2023: la ce să se aştepte economia”. Evenimentul a avut loc în cadrul seriei de conferinţe CursdeGuvernare (CDG).

ANAF a prezentat un top al persoanelor fizice care au diferenţele cele mai mari între veniturile declarate şi cele efective

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a prezentat în luna octombrie un top al persoanelor fizice care au diferenţele cele mai mari între veniturile declarate şi cele efective.

Oficialul arată că, în ultima lună, în urma activităţii de verificare a persoanelor fizice s-au constatat venituri suplimentare de 8.015.343 lei, ceea ce înseamnă creanţe fiscale de 2.081.806 lei. Pe primul loc se află o persoană din Suceava cu 3.611.377 lei sume stabilite suplimentar, însemnând creanţe de 577.819 lei.

„În ultima lună, în urma activităţii de verificare a persoanelor fizice s-au constatat venituri suplimentare de 8.015.343 lei, ceea ce înseamnă creanţe fiscale de 2.081.806 lei”, a scris şeful ANAF pe Facebook.

Lucian Heiuş prezintă şi un top 3 al persoanelor fizice cu diferenţe între veniturile efective şi cele declarate. Astfel, pe locul 1 se află o persoană fizică din Suceava, cu 3.611.377 lei sume stabilite suplimentar, însemnând creanţe de 577.819 lei.