Alertă pentru toți românii. Cei de la Fisc bagă frica în noi. Vor să controleze toate proprietarii de locuințe. În acest mod, oamenii legii speră să combată evaziunea fiscală, în special pentru a depista eventualele venituri nedeclarate.

ANAF intră peste români în casă

ANAF vrea să intre peste români în case. Verificările ar putea demara în urma discuţiilor cu administratorii de bloc în blocurile mai mari. Sunt vizate zonele considerate sensibile, ulterior fiind notificaţi şi proprietarii asupra controalelor şi sancţiunilor ce pot fi aplicate, anunță cei de la ANAF, conform adevarul.ro.

Propietarii de apartamente erau obligați să declare Fiscului veniturile obţinute din chirii. Cei care obţineau venituri din chirii trebuiau să încheie un contract între ei şi chiriaşi, pe care să-l depună la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea contractului. Din 2018 nu mai sunt obligați, dar totul s-a reintrodus în Declarația Unică

Dacă aceste veniturinu au fost declarate, în urma unei inspecţii fiscale ANAF, proprietarul va trebui să plătească impozitul şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare, potrivit informaţiilor ANAF.

Din luna mai 2018, persoanele care obţin venituri din chirii nu mai trebuie să înregistreze contractele de închiriere la ANAF. Deşi înregistrarea contractelor de închiriere nu mai este obligatorie, le-ar putea aduce o serie de beneficii.

Există situaţii în care părţile trebuie să facă dovada că au înregistrat contractul de locaţiune la ANAF, de exemplu, pe site-ul ONRC, atunci când este vorba despre înfiinţarea unei firme, deschiderea unui punct de lucru sau schimbarea sediului social. Mai mult, dacă ai încheiat contractul de închiriere sub semnătură privată (adică nu în faţă unui notar), trebuie să ştii că înregistrarea acestuia la ANAF îi conferă calitatea de titlu executoriu conform art. 1798 din Codul Civil, astfel încât îţi va fi mult mai uşor să recuperezi banii datoraţi în cazul unui chiriaş rău-platnic, anunță sursa citată.