ANAF face ravagii. Aproximativ 150.000 de firme vor fi controlate de inspectori până la finele anului. Aceștia vor căuta chestiuni ce țin de evaziunea fiscală și munca nedeclarată. În principal, sunt vizate firme din domeniile alimentație publicã, construcții, transport și comerț.

ANAF a anunțat vineri începerea controalelor pentru prevenirea evaziunii fiscale și creșterea gradului de conformare la obligațiile fiscale, controale prin care se va urmări, cu ajutorul Inspecției Muncii, inclusiv munca nedeclarată.

„Controalele vizeazã, în principal, domeniile alimentație publicã, construcții, transport, comerț, dar si combaterea muncii la negru, împreunã cu Inspecția Muncii, fãrã însa a se limita la acestea”, precizează Fiscul. 

Controalele vizează și conformarea cu obligația de dotare cu noile case de marcat.

„Operatorii economici care încalcã obligația de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, mai ales cã, o perioadã îndelungatã, Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã au desfãșurat numeroase campanii de informare cu privire la obligativitatea dotãrii agenților economici cu noile case de marcat, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți”, explică ANAF într-un comunicat.

„Controalele sunt efectuate în baza analizelor de risc și vor pune accent pe prevenție și îndrumare. Controalele vor determina identificarea în timp real a erorilor, care, dacã sunt remediate în timp util, vor determina plata unor obligații fiscale accesorii mai mici, în comparație cu cele rezultate în urma unei inspecții fiscale generale. Contribuabilii au posibilitatea de a-și corecta declarațiile și de a se conforma la plata obligațiilor, potrivit legii.  În cazul în care contribuabilii verificați refuzã sã se conformeze sau sunt constatate abateri semnificative, aceștia vor face obiectul unor investigații suplimentare”, conform ANAF.