ANAF a depășit pragul de 245 miliarde lei la colectările bugetare nete în primul semestru din 2025
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că a colectat venituri bugetare nete în sumă de 245,22 miliarde lei în primele șase luni ale anului 2025, potrivit datelor oficiale prezentate miercuri. Creșterea față de aceeași perioadă din 2024 este de 12,20%, ceea ce înseamnă un plus absolut de 26,67 miliarde lei, relevă comunicatul transmis de instituție.
Programul de încasări, aproape atins
Potrivit ANAF, „Programul de încasări venituri bugetare alocat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru activitatea din primul semestru al anului 2025 a fost de 249,03 miliarde lei, fiind colectate: venituri bugetare brute în sumă de 266,38 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de 112,8% (indice nominal), respectiv mai mult cu 30,28 miliarde lei decât în perioada similară din anul 2024 (236,10 miliarde lei), venituri bugetare nete în sumă de 245,22 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de 112,20% (indice nominal), în sume absolute cu 26,67 miliarde lei mai mult decât în primul semestru al anului 2024 (218,55 miliarde lei)”.
Reprezentanții instituției subliniază că, în ultimii doi ani, ANAF a accelerat procesul de modernizare, mizând pe digitalizare pentru eficientizarea colectării veniturilor. Printre proiectele majore enumerate se regăsesc: implementarea SAF-T (fișierul standard de control fiscal), generalizarea RO e-Factura, introducerea sistemului RO e-TVA, interconectarea caselor de marcat fiscale cu sistemul informatic al MF-ANAF, precum și dezvoltarea sistemului de monitorizare RO-e Transport pentru bunurile cu risc fiscal ridicat. În colaborare cu Autoritatea Vamală Română, ANAF a dezvoltat și programul e-Sigiliu pentru monitorizarea în timp real a transporturilor suspecte de implicare în mecanisme complexe de evaziune fiscală.
Extinderea platformelor informatice și colaborarea instituțională
De asemenea, ANAF menționează extinderea platformelor informatice AEOI_RO (pentru schimb automat de informații între administrațiile fiscale din statele membre UE, conform DAC 7), optimizarea sistemului VIES_RO pentru schimbul de informații privind livrările intracomunitare de TVA, implementarea Sistemului CESOP (pentru colectarea informațiilor despre plățile transfrontaliere prin furnizori de servicii de plată) și extinderea desk-auditului, precum și interoperabilitatea cu alte instituții publice.
„La final de mandat ca preşedinte al uneia dintre cele mai importante instituţii publice din ţară, trebuie să subliniez faptul că toate realizările prezentate s-au obţinut într-o perioadă marcată de numeroase schimbări şi provocări profesionale. Toţi paşii făcuţi în sensul modernizării şi dezvoltării activităţii ANAF au impus eforturi susţinute şi implicarea activă a întregii echipe de specialişti din structura ANAF, fapt pentru care mulţumesc tuturor colegilor pentru sprijinul acordat!”, a declarat Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, președintele ANAF.

Rolul ANAF și reformele asumate
Conform raportării instituției, misiunea principală a ANAF rămâne colectarea și administrarea impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale, „prin aplicarea politicilor şi reglementărilor legale din domeniul fiscal”. De asemenea, ANAF precizează că activitatea de reglementare legislativă nu îi aparține, ci este de competența Ministerului Finanțelor.
„Pe întreaga perioadă a mandatului doamnei Nicoleta-Mioara Circiumaru, început în luna iunie 2023, activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost coordonată astfel încât să se continue realizarea reformelor menite să asigure îmbunătăţirea performanţei sale prin creşterea capacităţii de colectare a veniturilor fiscale şi de reducere a decalajelor fiscale, în strânsă corelare cu obiectivele şi ţintele asumate prin Strategia ANAF şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, se mai arată în comunicat.
Rezultate solide și în 2023 și 2024
Potrivit ANAF, și rezultatele finale ale anului 2023 au confirmat trendul ascendent: „la finele anului 2023 s-au consemnat : venituri bugetare brute în sumă de 415,0 miliarde lei, cu 46,0 miliarde lei mai mult (112,5% indice nominal) decât în anul 2022 (369,0 miliarde lei colectaţi în an de creştere şi de revenire economică postpandemică); venituri bugetare nete în sumă de 386,9 miliarde lei, cu 33,6 miliarde lei mai mult (109,5% indice nominal) decât în anul 2022 (353,3 miliarde lei), în condiţiile rambursării de TVA în valoare totală de 30,28 miliarde lei”.
Pentru anul 2024, colectarea veniturilor bugetare nete a urcat la 459,9 miliarde lei, „ceea ce reprezintă: comparativ cu anul 2023, o creştere de 118,9% (indice nominal), mai mult cu 73 miliarde lei în sume absolute; comparativ cu programul din legile bugetare iniţiale exclusiv veniturile din digitalizare (450,8 miliarde lei), un grad de realizare de 102%, respectiv un plus de 9,1 miliarde lei, în condiţiile rambursării de TVA în sumă de 30,19 miliarde lei”, se precizează în bilanțul ANAF.