144 de mari contribuabili vor fi controlați de către ANAF

Lucian Heiuș a mai spus că pe lângă inspecțiile efectuate de către Direcția de Mari Contribuabili, au fost delegați inspectori din alte colțuri ale țării pentru a verifica aceste companii.

„Acolo unde este o masă mare impozabilă, la Direcția de Mari Contribuabili, acolo trebuie să facem controale să vedem ce se întâmplă la marile firme, să putem să aducem și să scoatem la lumină cât mai mult din sumele care, poate, nu sunt declarate.

Nu am o certitudine, dar pe analizele de risc pe care le vom face și pe controalele pe care le vom derula… Deja am selectat 144 de mari contribuabili care vor fi controlați de echipe de inspecție fiscală din teritoriu.

Pe lângă inspecțiile pe care le face Direcția de Mari Contribuabili cu aparatul propriu pe care îl are, ca să suplimentăm și să verificăm cât mai mulți din acești mari contribuabili, dăm delegare de competență la inspectori din alte colțuri ale țării ca să verifice aceste firme”, a declarat acesta.

Președintele ANAF precizează că un control la o mare companie este complex și poate dura între șase și opt luni, potrivit Antena 3 CNN.

ANAF a aplicat sute de sancțiuni în primele trei luni ale acestui an

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 38,5 milioane lei şi a stabilit implicaţii fiscale de peste un miliard de lei în urma controalelor antifraudă efectuate în primele trei luni ale acestui an, potrivit şefului instituţiei, Lucian Heiuş.

„În aceeaşi perioadă din 2023 (primele trei luni, n.r.), acţiunile de control antifraudă au vizat 7.162 contribuabili, fiind cuantificate/estimate implicaţii fiscale şi aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 1.121,8 milioane lei. Dintre acestea, 1.083,3 milioane lei sunt implicaţii fiscale, iar 38,5 milioane lei sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări)”, a scris preşedintele ANAF pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, în primul trimestru din 2023, instituţia a efectuat 14.160 controale fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice – 10.184 la contribuabili persoane juridice şi 3.976 la contribuabili persoane fizice. Dintre acestea, 5.710 au fost inspecţii fiscale, 5.806 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, şi 2.644 controale inopinate la contribuabili persoane juridice şi fizice, în vederea cuantificării riscului fiscal.