Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că a colectat în primele 3 luni la bugetul consolidat 83,5 miliarde de lei. Astfel, ANAF a colectat cu 7% mai mult decât primul trimestru din 2022.

Mai mult, raportat la programul de încasări, s-a realizat 96,6% din plan.

ANAF a colectat la buget cu 7% mai mult decât în T1 din 2022

În primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83.534,98 milioane lei la bugetul consolidat, cu 7% decât în perioada similară a anului trecut, când s-au încasat 78.177,87 milioane.

Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2.981,35 milioane lei mai puțin.

De asemenea, în acest an s-a încasat TVA în valoare de 22.630,37 milioane lei, cu 12,3% mai mult comparativ cu perioada similară din 2022, când au fost încasate 20.146,26 milioane lei.

Totodată, s-a rambursat TVA în valoare de 5.313,91 milioane lei, față de 4,531,81 milioane în aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o creștere nominală de 17,3%.

ANAF va face mai multe controale privind comerțul online

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor începe controalele la persoanele fizice care fac comerț online. Mai exact, este vorba de aceia care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei, într-o lună.

Datele Fiscului arată că ar fi vorba despre peste 20 de mii de vânzători care au încasat aproape două miliarde de lei şi nu au depus nicio declarație fiscală.

Toate aceste date au fost obținute ca urmare a formularului 395 pe care firmele de curierat sunt obligate să îl trimită la ANAF și care vine cu informații suplimentare în ceea ce privește pachetele plătite la livrare.

În baza acestui formular, Fiscul află numele și prenumele expeditorului, valoarea produsului și cel mai important, codul de identificare fiscală. Practic, dovada faptului că persoana în cauză, vânzătorul, are o firmă și își declară veniturile.

Valoarea totală a rambursărilor înregistrată de la firmele de curierat, în primele trei luni ale anului, prin Declaraţia 395 depăşeşte 5 miliarde de lei, la un număr de 17 milioane de transporturi, potrivit lui Teodor Alexandru Georgescu, director general al Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF.

„Deja avem nişte semne mari de întrebare, nişte steguleţe roşii care s-au aprins acolo, că sunt încă multe lucruri care nu sunt în regulă la acest comerţ online, fără să ne uităm la alte zone unde este mare, mare evaziune fiscală – şi unde, poate, din diverse motive, nu s-a făcut cât trebuia să se facă – şi acolo trebuie să ne ducem.

Dar, în acelaşi timp, să nu-şi imagineze cineva că nu suntem cu ochii şi pe restul, ce se întâmplă. Fiecare trebuie să înţeleagă că eşti mai mic sau eşti mai mare, trebuie să respecţi legile din ţara asta”, a declarat acesta.