Florin Barbu: Suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, este de părere că anul 2024 va fi unul agricol „foarte bun”, în ciuda existenței unor regiuni afectate de secetă. Totuși, suprafața calamitată până în prezent nu depășește 200.000 de hectare din cele aproape șapte milioane de hectare semănate în toamna anului trecut și în primăvara acestui an.

„Eu cred că va fi un an agricol foarte bun din ceea ce am văzut prin deplasările în ţară pe care le-am avut. Sunt anumite zone afectate de secetă şi deja am discutat în zona Buzău, o parte din Galaţi şi Vrancea, unde sunt suprafeţe calamitate, pentru că au fost zone în care nu s-a irigat. Se aşteaptă de la prefecturi constituirea Comitetului de situaţii de urgenţă, pentru, ca împreună cu direcţiile agricole şi cu celelalte instituţii implicate, să se întocmească procesele verbale de secetă. Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri, pentru că aşa trebuie să alocăm în perioada în care fermierii o duc greu şi pe perioada de secetă, dar, în rest, în ţară, culturile sunt foarte bune. Nu cred că sunt calamitate mai mult de 200.000 de hectare din cele aproape şapte milioane de hectare însămânţate, culturi de toamnă şi de primăvară”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

România a realizat anul trecut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafață de 2,208 milioane de hectare. În 2022, recolta de grâu a fost de 8,684 milioane de tone, de pe o suprafață de 2,169 milioane de hectare, conform datelor provizorii anunțate la sfârșitul lunii martie de Institutul Național de Statistică (INS).

În ceea ce privește producția de porumb boabe, România a obținut în 2023 un total de 8,522 milioane de tone, cu 485.000 de tone mai mult față de 2022, când s-au înregistrat 8,037 milioane de tone. Anul trecut, suprafața cultivată cu porumb boabe a fost de 2,373 milioane de hectare, în scădere cu 58.000 de hectare comparativ cu 2022.

Care este producția totală de cereale a României

Producția totală de cereale pentru boabe din România a crescut anul trecut cu 9,1% față de 2022, respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 milioane de tone raportate în 2022 la 20,571 milioane de tone în 2023. Această creștere s-a datorat în principal randamentelor mai mari la hectar.

Suprafața cultivată cu porumb boabe în 2022 a reprezentat 45,3% din totalul suprafeței cultivate cu cereale pentru boabe, în timp ce grâul a ocupat 42,2%. Producția de grâu a avut o pondere de 46,8% în totalul producției de cereale.

Conform prognozei agrometeorologice publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și valabilă până la sfârșitul lunii mai, rezerva de umiditate în sol pe adâncimea de 0-100 cm pentru cultura grâului de toamnă va fi satisfăcătoare, apropiată de optim și optimă în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, estul și sudul Dobrogei, nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, și izolat în nordul și sudul Olteniei. În schimb, în Moldova, pe suprafețe extinse din Dobrogea, Muntenia și Oltenia, și local în estul și sudul Transilvaniei, conținutul de apă din sol va fi scăzut și deosebit de scăzut, indicând secetă pedologică moderată și puternică.

La ce se așteaptă specialiștii

Rezerva de umiditate în stratul de sol de 0-50 cm pentru cultura de porumb va fi în general satisfăcătoare, apropiată de optim și optimă pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de apă în sol, indicând secetă pedologică moderată și puternică, se vor înregistra local în estul și sudul Moldovei, sudul, centrul, nordul și nord-estul Munteniei, izolat în nordul Dobrogei și nord-vestul Banatului.

În condițiile unui regim hidrotermic favorabil, ritmurile biologice de creștere și dezvoltare ale culturilor de câmp și ale speciilor pomicole și viticole se vor desfășura în bune condiții în majoritatea regiunilor agricole ale țării.

Astfel, orzul și grâul de toamnă își vor continua fazele de alungire a tulpinii (50-100%), „burduf” și înspicare (30-100%), precum și înflorirea (10-100%) în aproape toată țara. Cele mai avansate culturi vor fi cele ajunse la maturitate în lapte și ceară (10-100%).

În funcție de condițiile pedoclimatice, rapița din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania și Crișana va parcurge formarea silicvelor și a boabelor în silicve, iar în zonele de câmpie se va putea observa coacerea deplină (10-30%), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă.