Liberalizarea pietei energiei este i concordanta cu directivele Uniunii Europene, instituirea unui cadru concurential fiind una dintre conditiile pentru aderarea la UE. Primii pasi s-au facut prin spargerea marilor monopoluri, Conel si Romgaz, lasind cale libera producatorilor si distribuitorilor independenti sa icheie contracte direct cu beneficiarii. Liberalizarea pietei i domeniul gazelor naturale se pare ca va fi cel mai dificil de realizat. in momentul divizarii Romgaz, Ministerul Industriilor si Comertului anunta ca au fost create premisele pentru accesul liber si nediscriminatoriu pe piata pentru operatorii de profil, fie ei de stat sau privati.
in acelasi timp cu spargerea monopolului Romgaz, MIC emite i luna august Ordinul nr. 271/2000 prin care li se impune producatorilor interni sa icheie contracte de livrare directa a gazului i limita a 15% din productia proprie. Totodata li se cere producatorilor interni sa contribuie la alimentarea depozitelor de gaze, pentru crearea stocurilor de siguranta pentru iarna, cu aproximativ 430 milioane mc de gaze naturale, pina la data de 20 octombrie. Tariful pentru gazele naturale valorificate prin distribuitori este stabilit la o valoare de 1.272 lei/mc, fara ca acest pret sa fie stabilit de catre autoritatea de reglementare i domeniu.
Piata energetica se dovedeste a fi atractiva pentru investitorii straini, chiar daca liberalizarea este deocamdata doar partiala. Societatea mixta Petrom Enron Gas SRL este unul dintre concurentii importanti ai Romgaz pe piata interna. Petrom este cotat cu circa 40% din productia interna de gaz natural, fiind al doilea producator intern.
Un ordin pentru linistea populatiei
Societatea mixta ifiintata cu marele concern american specializat i energie electrica, gaze naturale si comunicatii prin Internet vizeaza consolidarea pozitiei Petrom pe piata regionala a gazelor naturale. „Enron cauta solutii pentru gasirea celor mai bune variante de aprovizionare cu gaze naturale pe perioada iernii, si evitarea situatilor critice”, a declarat Eric Shaw, vicepresedinte al Enron Europa Ltd, i timpul vizitei desfasurate i Rominia. „Enron nu isi propune sa concureze cu Gazprom, compania care detine cele mai mari rezerve la nivel mondial de gaze naturale, isa poate oferi solutii pentru dezvoltarea acestui sector”, a adaugat vicepresedintele filialei europene a companiei.
Patrunderea pe piata europeana a fost posibila datorita liberalizarii practicate i ultimii ani. Dezvoltarea afacerilor i Rominia necesita o liberalizare reala si a pietei interne a energiei. Stocurile scazute de gaze naturale, l-au obligat isa pe ministrul Berceanu sa restrictioneze la iceputul lunii octombrie tranzactiile cu acest produs. Constatind ca exista riscul ca la iarna, populatia sa ramina fara caldura emite Ordinul nr. 307 prin care se revine practic la vechiul monopol al Romgaz. Conform prevederilor noului act normativ producatorilor interni li se interzice sa mai icheie contracte direct cu beneficiarii, fiind obligati sa verse i depozitele celor doua societati de distributie desprinse din Romgaz toate cantitatile de gaze negociabile, transformindu-le astfel i singurii furnizori de gaze. in aceste conditii se blocheaza accesul la piata al celorlalti furnizori, cel putin pina la umplerea depozitelor. Gazele imagazinate si cele din productia interna necesare consumului populatiei nu pot primi alta destinatie. Cu iarna batind la usa, ca si alegerile generale, Termoelectrica nu putea fi lasata de izbeliste, caldura din apartamente fiind un agent electoral deosebit de convigator.

Cine este Enron
· Enron este o companie americana implicata i doua sectoare-cheie ale economiei mondiale: al energiei si comunicatiilor.
· Poseda active i valoare de 34 miliarde dolari, si 20.000 de angajati i itreaga lume.
· Preocuparile companiei sunt legate de pietele energetice, riscul de management, sisteme energetice, proiectare, constructii, finantari de proiecte, protejarea mediului iconjurator si dezvoltarea sistemului de comunicatii prin Internet.
· Realizari: centrala termoelectrica alimentata cu gaze naturale, cu o putere instalata de 2.184 MW si constructia unui terminal pentru tranzitul de gaze naturale lichefiate, i Dabhol India.
· Constructia unei conducte de gaze i lungime de 2600 km i Brazilia.
· in anul 1999, a comercializat 30 TWh i Europa, fata de doar 2TWh anul anterior.
· Opereaza capacitati de producere a energiei electrice ce isumeaza 1.270 MW i Germania, Italia, Polonia si Turcia.
· Revista Fortune a nominalizat Enron ca fiind a 62-a companie din lume si numarul unu la categoria companiilor energetice.