‘Departamentului Apărării îi revine responsabilitatea de a-i asigura preşedintelui opţiunile pentru orice eventualitate, iar acest lucru impune poziţionarea forţelor şi a echipamentelor astfel încât să fim pregătiţi pentru mai multe opţiuni, indiferent pe care dintre acestea o va alege preşedintele’, a afirmat Hagel în faţa ziariştilor la bordul avionului în drum spre Malaezia.

Întrebat dacă este corect să afirmăm că SUA au început dislocarea de echipamente militare, Hagel a răspuns: ‘Nu cred că am spus acest lucru. Am spus că trebuie să oferim preşedintelui opţiuni şi să ne pregătim astfel încât să fim în măsură să îndeplinim acţiunile pe care le propunem preşedintelui’.

Referindu-se la presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc miercuri în apropierea capitalei siriene, Hagel a afirmat că, dacă trupele lui Bashar al-Assad chiar au folosit armele chimice, atunci ‘un nou atac ar fi iminent’, ceea ce ar impune comunităţii internaţionale să grăbească luarea unei decizii. În acest caz, ‘va fi nevoie de o evaluare rapidă a ceea ce s-a întâmplat şi a răspunsului corespunzător’, a adăugat şeful Pentagonului, refuzând să se pronunţe asupra unui interval de timp pentru luarea unei decizii.

Întrebat despre posibilitatea unei intervenţii unilaterale a armatei americane, el a răspuns că SUA nu vor renunţa niciodată la dreptul lor suveran de a acţiona, dar a adăugat că, dacă se va confirma folosirea armelor chimice în Siria, atunci ‘aceasta nu va fi doar o problemă a SUA, ci a întregii comunităţi internaţionale’.

În acelaşi timp, un oficial american, ce a solicitat să i se păstreze anonimatul, a declarat pentru agenţia Reuters că preşedintele Obama se va întâlni în acest weekend la Casa Albă cu principalii responsabili din domeniul securităţii pentru a evalua posibilele opţiuni ale SUA în conflictul sirian, printre care se numără şi o eventuală intervenţie militară. Dar, oficialul citat a adăugat că este puţin probabil să se ia o decizie la această reuniune.

Declaraţia lui Hagel vine după ce un responsabil din sectorul apărării, care s-a exprimat tot sub acoperirea anonimatului, a anunţat că marina americană va trimite în Marea Mediterană un al patrulea crucişător, dar a precizat că forţele navale nu au primit deocamdată vreun ordin de a se pregăti în vederea unor operaţiuni în Siria.

Anterior, preşedintele american Barack Obama a afirmat că acuzaţiile privind folosirea armelor chimice în Siria sunt ‘profund îngrijorătoare’ şi că serviciile secrete caută informaţii care să dovedească aceste atacuri. Însă el s-a arătat precaut faţă de o acţiune militară, avertizând că unele decizii precipitate ar putea antrena SUA ‘în intervenţii foarte complicate şi costisitoare care nu vor face decât să alimenteze şi mai mult tensiunile în regiune’. Reacţia lui Obama survine în contextul în care presa americană şi congresmenii cer tot mai insistent Casei Albe să ia în considerare un răspuns în forţă după presupusa folosirea a armelor chimice de către armata siriană.

Opoziţia siriană a acuzat miercuri trupele preşedintelui Bashar al-Assad că au folosit arme chimice în atacurile împotriva zonelor controlate de rebeli în apropierea Damascului, avansând cifra de 1.300 de morţi, acuzaţii respinse de regimul sirian.

ONU a trimis deja în Siria o echipă de experţi pentru a efectua o investigaţie la faţa locului, dar aceasta nu-şi poate începe activitatea pentru că nu se poate deplasa în siguranţă în zona presupuselor atacuri şi nu a ajuns la un acord cu guvernul de la Damasc.

SURSA: Agerpres