Potrivit acestui plan, 'NSA ar pune capăt colectării sistematice de date despre obiceiurile telefonice ale americanilor', a scris New York Times pe site-ul său internet, citând responsabili anonimi ai administraţiei. 'Înregistrările ar rămâne în posesia companiilor de telefonie, cărora nu li se va cere să păstreze datele mai mult timp decât durata normală. Şi NSA nu ar avea acces la înregistrări specifice decât cu permisiunea unui judecător utilizând un nou tip de decizie a justiţiei', a adăugat New York Times.

Documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden relevând amploarea programelor de spionaj americane au provocat scandal în SUA şi în lumea întreagă. Unii responsabili şi-au apărat metodele de informaţii, argumentând că ele sunt necesare pentru a lupta împotriva terorismului, dar Barack Obama a ordonat demararea unor reforme ca urmare a acestor dezvăluiri.

Propunerea administraţiei va căuta să prelungească programul actual de supraveghere pentru o nouă perioadă de 90 de zile. După aceasta, indică Times, 'potrivit planului pe care administraţia l-a dezvoltat şi îl promovează în prezent, programul ar suferi schimbări importante'. Aceste schimbări at putea include o durată de reţinere a informaţiilor de către NSA foarte redusă. În prezent, NSA poate păstra informaţii timp de cinci ani.

Şi 'propunerea administraţiei Obama ar introduce, de asemenea, un aspect judiciar pentru a hotărî dacă un nivel de suspiciune este suficient de atins pentru un număr de telefon particular, înainte ca NSA să poată obţine înregistrările corespunzătoare', a semnalat cotidianul. Paralel cu aceasta, comisia Camerei Reprezentanţilor care controlează serviciile de informaţii a elaborat un proiect de lege bipartit care ar pune capăt colectării masive de date telefonice ale americanilor, dar ar păstra capacitatea guvernului de a obţine informaţii despre spioni şi terorişti, a semnalat la rândul său Washington Post. 'Măsura, care va fi prezentată marţi, se doreşte a fi un compromis' şi va fi adoptată înaintea termenului stabilit de Obama pentru vineri.

'Credem că aceasta poate fi o soluţie pentru aceia dintre noi care vor să păstreze importante capacităţi ale securităţii naţionale, ţinând cont în acelaşi timp de preocupări legitime a numeroase persoane care se neliniştesc din cauza abuzului potenţial al colectării masive de date telefonice', a indicat legislatorul Mike Rogers, care apără atribuţiile NSA.
Sursa: Agerpres