O proporţie de 70% la sută dintre americani sunt de părere că imigranţii fără documente ameninţă credinţele şi obiceiurile americane, conform sondajului, scrie Reuters.

Rezultatul sugerează că imigraţia s-ar putea alătura reformei Obamacare privind asigurările de sănătate şi economiei ca problemă fierbinte care încurajează tot mai mulţi republicani să voteze la alegerile pentru Congres din noiembrie.

În contextul în care Congresul nu reuşeşte să cadă de acord asupra reformelor privind imigraţia, Obama ar putea acţiona pe cont propriu în următoarele săptămâni pentru a oferi permise de muncă pentru aproape 5 milioane de imigranţi fără documente şi pentru a amâna unele expulzări, conform unor informaţii din mass-media.

Votanţii hispanici şi cei liberali ar saluta o astfel de măsură, însă sondajul Reuters/Ipsos, realizat online, arată că restul ţării s-ar putea să nu fie de acord.

În pofida argumentelor Casei Albe şi ale unor grupuri precum Camera Americană de Comerţ conform cărora afacerile au de câştigat de pe urma imigraţiei legale, 63% dintre cei chestionaţi sunt de părere că imigranţii sunt o povară pentru economie.

În timp ce economia şi Obamacare rămân principalele îngrijorări ale votanţilor, imigraţia a devenit o problemă tot mai mare în ultimele luni, din cauza relatările din media despre un aflux de imigranţi ilegali, inclusiv zeci de mii de copii, dinspre America Centrală.

45% dintre cei chestionaţi în cadrul acestui sondaj sunt de părere că numărul imigranţilor legali cărora li se permite intrarea în SUA ar trebui redus.

Numai 17% consideră că ar trebui ca un număr mai mare de imigranţi legali să primească permisiunea de a veni în SUA. 38% sunt de părere că numărul ar trebui să rămână acelaşi.

Sondajul a fost realizat online în perioada în perioada 15-22 iulie pe un eşantion de 2.014 americani. Marja de eroare este de +/- două puncte procentuale.AGERPRES