Donald Trump prinde viteză. Cel mai recent sondaj de opinie anunţă dezastrul pentru Joe Biden

Joe Biden are probleme. Mai este fix un an de zile până la alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Potrivit celui mai recent sondaj publicat de cotidianul New York Times, situaţia nu este deloc roz pentru Biden.

Donald Trump îl devansează pe preşedintele în funcţie în cinci state-cheie din şase. Actualul lider de la Casa Albă pierde teren în rândul tinerilor şi al minorităţilor.

Donald Trump, potenţial candidat al Republicanilor, îl domină pe Joe Biden în intenţiile de vot din următoarele state-cheie:

  • Nevada (52% faţă de 41%);
  • Georgia (49% faţă de 43%);
  • Arizona (49% la 44%);
  • Michigan (48% la 43%);
  • Pennsylvania (48% la 44%).

La rândul său, Biden ar câştiga în Wisconsin, cu 47% faţă de 45 pentru Trump. Sondajul a fost realizat de Siena College pentru New York Times.

Problema mare este că în 2020 Joe Biden a câştigat toate aceste şase state-cheie la alegeri, notează agenţia AFP.

Joe Biden e considerat de majoritatea americanilor prea bătrân pentru a mai fi eficient în fruntea SUA

Sunt şi alte probleme care reies în urma acestui sondaj de opinie. 67% dintre intervievaţi sunt de părere că ţara merge într-o direcţie greşită.

59% dintre americani dezaprobă modul în care Biden îşi îndeplineşte rolul de preşedinte (dintre care 46% dezaprobă puternic).

Mai mult, 71% dintre cei chestionaţi cred că democratul „este prea bătrân pentru a fi un preşedinte eficace”. Reamintim că Joe Biden are 80 de ani.

Preşedintele în funcţie pierde teren mai ales în rândul tinerilor. Doar 41% dintre cei din grupa de vârstă 18-29 de ani declarăcă vor vota, cu siguranţă sau probabil, pentru el, 40% optând pentru Donald Trump.

„Grupurile demografice care l-au susţinut pe Biden la diferenţe zdrobitoare în 2020 sunt astăzi mult mai disputate”, notează New York Times.

Este vorba mai ales despre comunităţile hispanice şi afro-americane.

Echipa lui Biden a dat contra-exemple

Echipa preşedintelui Biden nu pune însă mare bază în acest sondaj şi se arată încrezătoare în şansele democratului.

„Previziunile cu un an înainte au tendinţa să se dovedească uşor diferite un an mai târziu”, a precizat Kevin Munoz, purtător de cuvânt al campaniei Joe Biden – Kamala Harris pentru 2024.

Acesta a oferit drept exemplu un sondaj care îl dădea învins pe preşedintele Barack Obama cu un înaintea realegerii sale în 2012.

La fel şi la alegerile de la mijloc de mandat în 2022, care se anunţau catastrofale pentru Joe Biden, dar în care democraţii au reuşit să limiteze pierderile.