Volodimir Zelenski ia în considerare argumentele pro şi contra pentru alegeri prezidenţiale în 2024

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, analizează momentan argumentele pro şi contra alegerilor prezidenţiale în 2024. Informația a fost oferită vineri, 3 noiembrie 2023, de către ministrul de externe al țării, Dmitro Kuleba.

Dacă decizia lui Zelenski va fi una pozitivă, alegerile vor fi organizate în primăvara anului viitor.

„Nu închidem această pagină. Preşedintele Ucrainei ia în considerare şi cântăreşte diferitele argumente pro şi contra”, a precizat Dmitro Kuleba.

El a vorbit despre asta într-un briefing de presă. Oficialul a mai adăugat și organizarea de astfel de alegeri în Ucraina pe timp de război ar aduce cu sine o serie de provocări „fără precedent”.

Ministrul a făcut declarațiile în timpul unei vizite de lucru la Berlin. Aici, el a încercat să obțină mai mult sprijin pentru Ucraina în confruntarea cu Rusia. Sprijinul pentru Ucraina a scăzut dat fiind că atenția internațională este îndreptată acum mai ales asupra conflictului din Orientul Mijlociu.

„Aveţi încredere în noi, susţineţi lupta noastră! Iar victoria noastră va fi şi victoria voastră”, a mai adăugat Kuleba vineri. Declarația a fost realizată într-o intervenție avută la postul de televiziune ZDF.

Dmitro Kuleba susține că sprijinul politic nu s-a diminuat

Ministrul ucrainean a precizat că deși presa nu mai acordă atât de multă atenție războiului din țara sa, nu același este cazul și cu sprijinul politic din partea partenerilor occidentali. Despre acesta din urmă, Kuleba susține că a rămas la un nivel mare. El a adăugat că Occidentul acordă în continuare o mare prioritate situației Ucrainei.

Ucraina ar fi trebuit să desfășoare alegeri prezidențiale în primăvara următoare, însă legea marțială implementată din cauza conflictului cu Rusia interzice organizarea scrutinului în timp ce aceasta este încă valabil.

Conform unui sondaj realizat de Centrul Razumkov din Kiev, solicitat de publicația ucraineană Zerkalo Nedeli, majoritatea cetățenilor din Ucraina consideră că Vladimir Zelenski ar trebui să rămână la conducerea statului până când legea marțială nu va mai fi în vigoare.

„Nu ştiu cât de mult este necesar pe timp de război. (…) Dacă SUA şi Europa oferă sprijin financiar… (…) Nu voi lua bani de la armament pentru a-i folosi la alegeri. Şi acest lucru este stipulat de lege”, a precizat el, potrivit romania.europalibera.org.