America este cea mai bogată țară, dar americanii nu sunt cei mai bogați oameni

Economia SUA este invidiată de mulți. Este pe cale să producă aproape 27 de trilioane de dolari în bunuri și servicii în acest an, iar asta o face cea mai bogată țară din punctul de vedere al PIB-ului anual, scrie The Messenger. China, cu cei peste 1,4 miliarde de locuitori, este destul de departe față de SUA, care numără doar un sfert din această populație.

În ciuda inflației persistente, a ratelor dobânzilor în creștere și a previziunilor privind iminența unei recesiuni, PIB-ul SUA a explodat în al treilea trimestru datorită Goldilocks, cand acțiunile cresc pe o perioadă susținută de timp alături de obligațiuni, de turneele naționale ale cântărețelor Beyoncé și Taylor Swift și a filmului „Barbie”.

Produsul Intern Brut s-a majorat într-un ritm anual de 5,2%, a arătat a doua estimare a departamentului. Creşterea a depăşit valoarea estimată iniţial, de 4,9%, şi a fost mai bună decât prognoza de 5% făcută de economiştii chestionaţi de Dow Jones.

Economiștii, se așteaptau ca aceasta creștere economică să încetinească în ultimele luni ale anului, dar până acum cheltuielile de consum s-au menținut, cu cheltuieli record de Black Friday. Prin comparație, creșterea în întreaga lume este lentă.

China este una dintre cele mai puternice economii din lume

China este pe cale să producă 17,7 trilioane de dolari în bunuri și servicii în 2023. Dat investitorii și întreprinderile americane au contribuit la asta, deoarece China este una dintre cele mai puternice economii din lume.

Cu toate acestea, anul acesta, FMI a prezis o creștere de doar 5% a PIB-ului Chinei. În timp ce o rată de creștere anuală de 5% ar semnala o economie fierbinte în SUA, pentru Beijing este lentă și departe de PIB-ul mediu anual de peste 9% pe care l-a înregistrat din 1992 până în 2022, potrivit Trading Economics. În acei ani s-au au înregistrat creșteri de două cifre ale PIB-ului, cu maxime de peste 14%.

„Economia globală șchiopătează, nu sprintează”, a declarat economistul șef al FMI Pierre-Olivier Gourinchas.

„În conformitate cu previziunile noastre de referință, creșterea globală va încetini de la 3,5%, anul trecut la 3% anul acesta și 2,9% anul viitor”, a precizat el.

La PIB-ul pe cap de locuitor, America e abia pe locul șapte

Un alt mod în care economiștii evaluează bogăția națiunilor este prin PIB-ul pe cap de locuitor, care măsoară cât de mult produce o economie per persoană. Este un indicator al venitului și nivelului de trai. În general, cu cât PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare, cu atât oamenii sunt mai bogați.

La acest capitol, SUA nu se clasează în fruntea celor mai bogate economii ale lumii. De fapt, nici măcar nu se află în primele cinci, ci pe locul șapte.

PIB-ul pe cap de locuitor în SUA

În SUA, PIB-ul pe cap de locuitor a totalizat peste 80.000 de dolari în octombrie, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional. În Luxemburg, PIB-ul pe cap de locuitor a însumat peste 135.000 de dolari, făcându-i pe locuitorii ducatului cei mai înstăriți din lume, după PIB-ul pe cap de locuitor.

China, a doua cea mai mare economie din lume, cu un PIB care se apropie de 18 trilioane de dolari, are o populație de peste 1,4 miliarde de oameni, dar PIB-ul său pe cap de locuitor este de doar 12.500 de dolari.

India, a doua cea mai populată țară din lume, cu aproape 1,4 miliarde de locuitori, are un PIB de 3,7 trilioane de dolari și un PIB pe cap de locuitor de doar puțin mai mult de 2.600 de dolari.