Vladimir Putin nu va încheia războiul din Ucraina, până nu se află cine este noul președinte al SUA

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va încheia „operațiunea militară specială” din Ucraina, până nu se vor încheia alegerile prezidențiale din SUA.

Pe scurt, războiul din Ucraina va continua până în noiembrie 2024. Abia după ce se va afla cine este noul președinte al SUA, Kremlinul va decide dacă va face pace cu Ucraina sau va continua războiul.

Informaţia vine de la un înalt responsabil al Departamentului de Stat din SUA. El a prezentat aceste concluzii în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai ţărilor NATO.

„Mă aştept ca Putin să nu facă pace sau o pace semnificativă înainte de a vedea rezultatul alegerilor noastre”, a transmis el.

Trump a criticat în mai multe rânduri sprijinul acordat de americani Ucrainei. Dacă va ajunge preşedinte, politica SUA s-ar putea schimba iar radical. Tocmai de asta Vladimir Putin aşteaptă rezultatul alegerilor.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de agenția de presă Reuters în noiembrie 2023, Donald Trump şi Joe Biden se află într-o cursă strânsă. Donald Trump are 51% din voturile alegătorilor, iar Joe Biden are 49%.

Totuși, acest rezultat are o marjă de eroare de aproximativ +/-4%. Vă amintim că Donald Trump a spus anterior că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în doar 24 de ore, dacă va fi reales ca președinte al SUA.

Rusia și-a reluat statutul de „superputere globală”

În prezent, Vladimir Putin crede că Rusia și-a reluat statutul de „superputere globală”. Din punctul lui de vedere, anexarea teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson la Rusia a fost un succes.

„Am devenit mai puternici. Rusia modernă şi-a recăpătat şi consolidat suveranitatea ca putere mondială. Occidentul şi-ar dori să semene mizerie şi haos în Rusia în încercarea de a obţine supremaţia prin dezintegrarea celei mai mari ţări din lume ca dimensiune. Astfel de încercări sunt sortite eşecului.

Fără o Rusie suverană şi puternică nu este posibilă o ordine mondială stabilă şi permanentă”, a declarat, marți, Vladimir Putin, adresându-se prin videoconferinţă participanţilor de la Reuniunea Consiliului Mondial Panrusesc, o organizaţie neguvernamentală condusă de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.

A fost promulgat bugetul Rusiei pentru următorii doi ani

Pe data de 27 noiembrie 2023, oficialul rus a promulgat bugetul Rusiei pentru următorii doi ani. S-a marcat o majorare semnificativă a alocărilor pentru forțele armate.

În perspectivă, cheltuielile militare ale Rusiei vor depăși pentru prima dată cheltuielile sociale. Sectorul social va primi doar 84,3 miliarde de dolari americani, în timp ce sectorul apărării va beneficia de 111 miliarde de dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din întregul buget de stat al Rusiei.

Proiecțiile bugetare pentru anii 2025 și 2026 destinate apărării vor fi mai reduse decât cele planificate pentru anul 2024, dar vor depăși nivelul alocat pentru anul 2023:

  • 2025: 8,6 trilioane de ruble rusești (88 de miliarde de dolari americani);
  • 2026: 7,5 trilioane de ruble rusești (77,2 miliarde de dolari americani);