Vladimir Putin a afirmat că modelul de globalizare, creat în mare parte de către Occident în urmărirea propriilor interese, este unul învechit. Din această cauză, spune el, țările occidentale se află într-o „criză profundă”.  Liderul de la Kremlin a ținut un discurs adresat participanților și invitaților la forumul internațional Primakov Readings. Potrivit lui, tema din acest an, „Orizonturile Postglobalizării”, este „destul de relevantă”.

Occidentul se confruntă cu o „criză profundă” din cauza globalizării

Putin a spus că „în mod clar, modelul de globalizare care a fost creat în mare parte de țările occidentale în urmărirea propriilor interese a devenit, în mod natural, învechit și se confruntă acum cu o criză profundă. Apare un nou sistem de relații internaționale, mai echitabil și mai democratic, care va răspunde mai bine nevoilor majorității globale”.

Cu toate acestea, a adăugat el, „un grup bine cunoscut de țări”, care s-a obișnuit să domine afacerile mondiale, nu se va opri în fața a nimic pentru a-și păstra influența în declin, folosind șantajul pur și simplu și tacticile de presiune cu mână forte, înlocuind în același timp dreptul internațional cu un fel de „ordine bazată pe reguli”.

„O astfel de linie politică destabilizatoare a declanșat atât criza din jurul Ucrainei, cât și escaladarea tragică a conflictului israeliano-palestinian”, a mai declarat Vladimir Putin, citat de TASS.

Occidentul ar putea monopoliza dezvoltarea AI

Amintim că vineri, pe data de 24 noiembrie, președintele rus a emis o nouă avertizare în ceea ce privește Occidentul. Acesta a atras atenția cu privire la pericolul dezvoltării unui monopol occidental în domeniul Inteligenței Artificiale (AI).

Liderul de la Kremlin a anunțat o strategie rusă în acest sens, mult mai ambițioasă decât cea anterioară, susține presa internațională.

În prezent, dezvoltarea AI este condusă de China și Statele Unite ale Americii (SUA). Federația Rusă și-a propus să devină o putere în acest domeniu. Planurile au fost însă date peste cap de războiul din Ucraina.

În cadrul unei conferințe de la Moscova, el a mai spus că interzicerea AI ar fi imposibilă. Putin a adăugat că platformele occidentale nu ar trebui să aibă monopol în ceea ce privește această tehnologie.

Un monopol occidental în acest sens a fost caracterizat de Putin drept periculos și inacceptabil. Mai multe puteți citi aici.