Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai obsedat de Ucraina. Într-o amplă intervenție, Paul Grod, președintele Congresului Mondial Ucrainean, a explicat intențiile acestuia. El a oferit o perspectivă amplă asupra istoriei relației dintre Ucraina și Rusia. Acesta a evidențiat lupta Ucrainei împotriva imperialismului rus. Autorul a subliniat și tragediile care au marcat această relație de-a lungul timpului.

Paul Grod amintește că în 1930, pe lângă foametea Holodomor, „Stalin a ordonat exterminarea metodică a conducerii naționale a Ucrainei”. Acest lucru a dus la uciderea în masă a politicienilor, clerului, academicienilor, scriitorilor, artiștilor și oricui altcineva considerat capabil să conducă rezistența împotriva preluării sovietice.

Cum vede Vladimir Putin independența Ucrainei

După ani de lupte acerbe bolșevicii au reușit în cele din urmă să încorporeze Ucraina în noua Uniune Sovietică”.

„De-a lungul domniei sale, Putin a devenit din ce în ce mai obsedat de Ucraina. El a ajuns să vadă independența Ucrainei ca un simptom al declinului imperial al Rusiei, simbolizând nedreptatea istorică a colapsului sovietic”, a arătat acesta scrie într-o analiză publicată de The Kyiv Independent.

Panică crescândă în interiorul Kremlinului

Conform lui Paul Grod, politicile dure ale lui Vladimir Putin s-au inversat frecvent. Invazia pe scară largă a Rusiei din 24 februarie 2022 a fost, în multe privințe, un act de disperare. Acțiunea a reflectat o panică crescândă în interiorul Kremlinului cu privire la pierderea viitoare a Ucrainei.

„Pentru Putin și pentru mulți alți membri ai elitei ruse, întoarcerea istorică a Ucrainei independente către Europa a adus amintiri dureroase despre retragerea sovietică din Europa de Est în ultimii ani ai Războiului Rece”, mai scrie Paul Grod.

Trebuie să se țină cont de genocidul declanșat de Rusia

El a amintit că Vladimir Putin a susținut că Ucraina este „ilegitimă din punct de vedere istoric și este renumit pentru că a insistat că ucrainenii sunt de fapt ruși («un popor»). De la începutul războiului, abordarea sa față de Ucraina a devenit și mai deschis genocid. Putin a declarat că provincii întregi ucrainene sunt „pământuri istoric rusești”.

„În fiecare regiune a Ucrainei care a căzut sub ocupația rusă a apărut același model de arestări în masă care vizează politicieni locali, jurnaliști, activiști și veterani militari. Mii de civili ucraineni au fost torturați sau executați sumar. Cei care cer în prezent o încetare a focului în Ucraina trebuie să țină cont de genocidul declanșat de invazia Rusiei. Vladimir Putin a precizat că intenționează să șteargă Ucraina de pe harta Europei”, notează Paul Grod.

Liderul de la Kremlin ar folosi orice pauză în ostilități pentru a se înarma

Președintele Congresului Mondial Ucrainean, Paul Grod, avertizează cu privire la intențiile lui Putin de a înăbuși Ucraina. El  subliniază că acesta ar folosi orice pauză în ostilități pentru a-și întări poziția și a pregăti următoarea etapă a agresiunii împotriva Ucrainei.

„În realitate, Putin ar folosi orice pauză în ostilități pentru a se înarma și a se regrupa înainte de a lansa următoarea etapă a campaniei sale criminale de distrugere a Ucrainei”, a punctat Paul Grod.