Administrația Națională de Meteorologie a emis recent o avertizare conform căreia este posibil ca temperaturile să scadă sub zero grade în unele regiuni ale țării (local în centrul țării și în unele zone situate în nord-vest, de exemplu), conform avocatnet.ro. Astfel, din cauza posibilității de îngheț, șoferii sunt nevoiți să folosească anvelope de iarnă. Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate, dacă sunt conduse în aceleași condiții meteorologice. Astfel, este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă doar în cazul în care condițiile meteorologice duc la apariția zăpezii, gheții sau poleiului, pe drum.

În cazul în care anvelopele de iarnă necesare nu sunt montate, fapta e considerată contravenție și poate atrage sancționarea cu amendă între nouă și 20 de puncte (în prezent, un punct-amendă valorează 145 de lei). Astfel, dacă șoferii sunt prinși fără anvelope de iarnă, deși ar fi trebuit să le aibă montate, amenda riscată este între 1.305 și 2.900 de lei, plus reținerea și certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. avocatnet.ro