"În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.640.900 de lei din care 900.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 3 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 400 de angajatori", se arată în comunicatul de presă.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 419.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 46 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.Au fost sancționați 773 de angajatori în domeniu.

”Suntem în plină campanie de control și verificare a angajatorilor care își desfășoară activitatea în domeniul transporturilor. Dat fiind importanța comercială și chiar strategică a Portului Constanta Sud – AGIGEA, am derulat o acțiune amplă pentru a verifica și modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la munca prestată de conducătorii auto în baza contractului individual de muncă, organizarea timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, munca suplimentară, munca de noapte, repausul săptămânal şi concediul de odihnă, acordarea tuturor drepturilor salariale şi plata acestora pentru munca prestată, existenţa documentelor tehnice ale autovehiculului. Finalizarea controalelor se va face în perioada următoare. Pentru neregulile depistate inspectorii de muncă, vor dispune măsuri de remediere sau vor aplica sancţiuni contravenţionale, după caz. Acțiunea și a propus să prevină accidentele din port și conștientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor privind respectarea clauzelor contractuale, condiţiilor de lucru dar și respectarea regulilor de securitatea muncii, reducând în acest fel efectele sociale şi economice negative”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.