În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.153.800 de lei din care 764.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 3 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi  365 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 412.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 35 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă,16 dintre ele s-au înregistrat în București. La nivel național au fost dispuse 7 opriri de echipamente și o sistare de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor.

”Suntem îngrijorați de numărul mare de români care plecă la muncă în străinătate și care sunt înșelați cu promisiuni de angajare nereale. Atragem atenția că acceptarea unor oferte de muncă prin intermediul unor persoane fizice sau fără a verifica cu deosebită atenție clauzele contractului de mediere este riscantă. Pe paginile de internet ale inspectoratelor teritoriale de muncă sunt publicate listele agenților de ocupare aflați în evidență, iar pe website-ul Inspecției Muncii am publicat o serie de informații privitoare la munca în străinătate, avertismente și ghiduri pentru adaptarea și integrarea în țara gazdă”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.