Inspectori din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) şi din cele 11 Administraţii Bazinale de Apă au aplicat amenzi în valoare de aproape 7 milioane de lei pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale şi întreţinerea necorespunzătoare a cursurilor de apă, se arată într-un comunicat transmis joi de instituţie.

„În acţiunile de control curente, de la începutul anului şi până în prezent, cei 150 de inspectori din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi al celor 11 Administraţii Bazinale de Apă au aplicat amenzi în valoare de aproape 7 milioane de lei, doar pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale şi întreţinerea necorespunzătoare a cursurilor de apă (salubrizări, igienizări). Din acest cuantum, 6.725.000 de lei (adică 96%) îl reprezintă valoarea amenzilor aplicate pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale. Cuantumul amenzilor din primele opt luni (ianuarie – septembrie), centralizate doar pentru cele care au fost aplicate pentru exploatări ilegale de agregate minerale şi întreţinerea necorespunzătoare a cursurilor de apă reprezintă, până la această dată, mai mult de jumătate din cuantumul total al amenzilor aplicate pe toată durata anului trecut. De asemenea, pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale s-au înaintat 19 plângeri penale, mai mult decât în toată perioada anului trecut”, se precizează în comunicat.

ANAR a realizat aproape 1.000 de controale pe cursurile de apă

Conform datelor centralizate de ANAR, la nivel naţional, au fost efectuate aproape 1.500 de controale la agregatele minerale şi 1.000 de controale pe cursurile de apă, pentru verificarea modului corespunzător de întreţinere a malurilor şi cursurilor de apă, autorităţile responsabile (locale şi judeţene) fiind obligate să îndepărteze depozitele de deşeuri necontrolate din aceste zone.

În cadrul activităţilor curente derulate de „Apele Române” se adaugă cele realizate în cadrul programului „Balastiera 2020”, în comun cu alte instituţii de control ale statului, respectiv cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Astfel, în cadrul acestei iniţiative participă 25 de inspectori ai ANAR şi de la opt Administraţii Bazinale de Apă (Someş-Tisa, Banat, Mureş, Jiu, Olt, Buzău-Ialomiţa, Siret şi Prut-Bârlad) care desfăşoară şi la această oră, acţiuni de control încrucişate. Până în prezent, acţiunile de control s-au extins în aproape zece judeţe ale ţării, au fost aplicate amenzi în valoare de peste un milion de lei şi s-au înaintat şase plângeri penale.