Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat 296 de comercianţi de bijuterii şi a aplicat 73 de amenzi în valoare de 348.100 lei.

Astfel, în perioada 24 – 26 februarie, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a dispus efectuarea unui control naţional care a avut în vedere respectarea prevederilor legale la comercializarea bijuteriilor din metale preţioase şi pietre preţioase.

1,2 kg de bijuterii controlare

Au fost verificaţi 296 operatori economici constatându-se nereguli la 154 dintre aceştia. Din peste 1.220 kg de bijuterii care au facut obiectul controlului, 16,12 kg prezentau abateri de la legislaţia în vigoare. Pentru deficienţele constatate, 0,45 kg de bijuterii comercializate de operatori economici din judetele Constanţa, Timiş şi Bacău au fost confiscate şi predate Trezoreriei Statului, iar 9,74 kg au fost oprite temporar de la comercializare. Totodată, au fost aplicate 73 amenzi contravenţionale, în valoare de 348.100 lei, iar pentru 5 operatori economici care comercializau bijuterii nemarcate au fost făcute propuneri de suspendare a autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase.

Cele mai dese abateri

Printre cele mai întâlnite abatari se numără desfăşurarea activităţii fără autorizaţie sau cu autorizaţiă nevizată, vânzarea bijuteriilor marcate greşit sau nemarcate, dotare tehnică necorespunzatoare, lipsa informării complete a consumatorilor, lipsa afiţării preţurilor şi tarifelor în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, lipsa informării consumatorilor privind bijuteriile cu pietre preţioase sau semipreţioase, din care sa rezulte calitatea pietrei ţi masa acesteia, lipsa informării consumatorilor despre faptul că piatra înglobată în montura este asimilată la valoarea metalului preţios din care este confectionat produsul. În plus, balanţele aflate în dotare aveau termenul de verificare metrologică depăşit.

De asemenea, mai mulţi operatori economici avea la vânzare bijuterii sub mărci neînregistrate sau falsificate. Astfel, un operator economic din judeţul Giurgiu avea la vânzare 7 inele din argint care aveau marca Bulgari.

„Sfătuiesc consumatorii să achiziţioneze bijuterii din metale preţioase numai de la persoane autorizate. Asiguraţi-vă că bijuteria este însoţită de un certificat de calitate din care sa reiasă conţinutul de metal preţios, calitatea şi masa pietrei preţioase înglobată în montură, a declarat Constantin Cerbulescu.