Kremlinul a declarat că speră ca liderii Franței, Germaniei, Italiei și României să nu discute doar despre livrările de arme în cadrul vizitei lor de joi la Kiev, ci mai degrabă să „îl convingă pe președintele Zelenski să privească cu realism starea de fapt”.

Livrarea de arme Ucrainei, un gest „absolut inutil”

„Aș spera că liderii (…) nu se vor concentra doar pe sprijinirea Ucrainei prin continuarea alimentării acesteia cu arme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o convorbire cu reporterii. „Acest lucru este absolut inutil, va prelungi suferința oamenilor și va provoca noi daune țării”, a adăugat acesta, potrivit France24.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis au vizitat joi Irpin, la periferia Kievului, într-o demonstrație de susținere a Ucrainei la nivel înalt.

Cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, dar și cererea de a primi mai multe arme pentru a lupta împotriva incursiunii Rusiei urmau să fie două teme principale ale discuțiilor liderilor UE cu Zelenski mai târziu în cursul zilei.

Kremlinul s-a dezlănțuit în repetate rânduri împotriva livrărilor de arme occidentale către Kiev, spunând că acestea prelungesc conflictul și complică un potențial armistițiu. De cealaltă parte, țările occidentale au furnizat Ucrainei echipamente militare în valoare de miliarde de dolari de la începutul conflictului, în încercarea de a contracara avansul Rusiei.

Kremlinul, despre recuperarea peninsulei Crimeea de către Ucraina

Joi, oficialii ruși au declarat că sunt pregătiți să continue negocierile de pace cu Ucraina, dar au acuzat din nou Kievul că trage de timp. Răspunzând la o întrebare despre posibilele speranțe ucrainene de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia, Peskov a spus: „Este greu să ne așteptăm la ceva (n.r. negocieri constructive) în acest context sau altfel, pentru că totul a intrat în impas”.

Negociatorul principal al Rusiei, Vladimir Medinsky, a declarat, de asemenea, joi, că Moscova este pregătită să reia discuțiile cu Ucraina, dar că nu a primit niciun răspuns la propunerile făcute Kievului în rundele anterioare.

Negocieri intermitente între Rusia și Ucraina au avut loc în martie, inclusiv o întâlnire a delegațiilor la Istanbul, dar de atunci au fost întrerupte. Ambele părți se acuză reciproc că nu negociază cu bună credință.