În aceste condiţii, de la 1 ianuarie, odată cu creşterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei. Pedepse drastice sunt prevăzute şi pentru agresivitatea la volan, iar cei care produc accidente vor fi obligaţi să meargă la doctor. Acestea sunt unele dintre cele mai importante prevederi de modificare a Codului Rutier, aflate în dezbatere la Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Fără reducerea suspendării

"Propunerile făcute sunt extrem de multe şi, practic, Codul Rutier ar putea fi modificat în întregime", a explicat, pentru "Evenimentul zilei", comisarul şef Paul Toma de la Direcţia Rutieră.

În opinia sa, cele mai importante modificări se referă la mărirea amenzilor, reducerea valorii alcoolemiei permise de la 0, 80 în sânge, la 0,50, asta însemnând că valoarea alcoolemiei preliminare, la etilotest, va scădea de la 0,40 g/l în aerul expirat, la 0,25. Dar şi mărirea perioadei de supendare a permisului de la 90, la 120 de zile, deci pentru patru luni.

"În cazul consumului de alcool, când este contravenţie, la nerespectarea semnelor la calea ferată, dacă viteza este depăşită cu mai mult de 60 de kilometrim la oră, s-a propus reţinerea permisului pentru 120 de zile. În plus, nu se mai reduce perioada de supendare", a mai precizat comisarul Toma.

Tot de la anul s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped.

O altă prevedere îi va trage la răspundere pe cei care împrumută maşină unui şofer obosit sau aflat sub influenţa alcoolului.
Mai multe, pe evz.ro.