Legea din România prevede mai multe reguli pentru șoferi. Filtrul de particule are rolul de a opri evacuarea în atmosferă a funinginii cancerigene. Deși legea prevede obligativitatea acestuia, numeroși proprietari de autoturisme, în special cei cu mașini vechi, aleg să îl înlăture.

Filtrul de particule, eliminat ilegal de tot mai mulți șoferi

Motivele principale sunt fie dorința de a crește puterea motorului, fie evitarea costurilor ridicate pentru înlocuirea sau repararea sistemului. Prețul unui filtru nou poate ajunge la 4.000 de euro, sumă considerabilă pentru mulți șoferi. Astfel, unii preferă să plătească doar câteva sute de euro unor service-uri care acceptă – sau chiar încurajează – această practică ilegală.

Modificările de acest tip nu sunt doar ilegale, ci și periculoase pentru mediu, avertizează autoritățile. Eliminarea filtrelor de particule contribuie semnificativ la poluare, mai ales într-o țară ca România, unde peste 7 milioane de autoturisme au mai mult de zece ani vechime, dintr-un total de aproape 11 milioane.

autostrada masini soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

Cei prinși în trafic cu astfel de modificări riscă amenzi severe

Consecințele pentru șoferi pot fi severe. Cei prinși în trafic cu astfel de modificări riscă amenzi de până la 1.600 de lei, suspendarea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare. Pentru a le recupera, este necesară reechiparea mașinii cu un filtru de particule nou și trecerea din nou prin inspecția tehnică periodică. În cazul service-urilor auto care efectuează asemenea intervenții, amenda poate ajunge la 10.000 de lei.

„Sunt două motive pentru care un şofer îşi scoate filtrele de particule.

Pe de-o parte, cei care vor să crească puterea maşinii încearcă să anuleze din sisteme şi pe de altă parte în momentul în care aceste sisteme se defectează, costul lor este foarte mare de a se repune în funcţiune.

Şi atunci încearcă să micşoreze costurile”, a explicat Dan Barbu, Patronatul Operatorilor de Service Auto din România.

În 2023, autoritățile au scos din circulație în medie patru mașini pe zi pentru nereguli legate de sistemele de control al emisiilor. Deși pare o soluție rapidă și ieftină pentru șoferi, eliminarea filtrului de particule poate duce la costuri și mai mari, atât în plan financiar, cât și din perspectiva impactului asupra mediului și sănătății publice.