‘Cele două guverne şi cetăţenii celor două ţări au avut relaţii excelente în ultimii 65 de ani. România este un partener strategic pentru Israel, la fel cum Israelul este un partener strategic pentru România. Împărtăşim aceleaşi valori şi nu în ultimul rând există o mare comunitate în Israel originară din România. (…) Sunt aici pentru prezenta, atât cât se poate, Israelul României, Israelul contemporan, pentru a vedea cum este el acum şi, de asemenea, de a prezenta frumuseţile României poporului israelian. Categoric, şi pentru a privi către viitor, îndreptaţi către tânăra generaţie – legăturile dintre tinerele generaţii din cele două ţări, pentru construi cât mai multe punţi între tinerii din România şi Israel, astfel încât relaţia dintre cele două ţări să fie sustenabilă pentru mult timp de acum încolo”, a spus Dan Ben-Eliezer, prezent la Şimleu Silvaniei pentru a participa la festivităţile de marcare a Zilei Internaţionale a Holocaustului.

Oficialul israelian a dat ca exemplu al bunei colaborări între cele două state un proiect prin care tineri de la un liceu din Şimleu Silvaniei s-au înfrăţit cu elevi de la un liceu din localitatea Petach-Tigva, din Israel şi a menţionat că genul acesta de proiecte ar trebui multiplicat, nu doar de tineri, ci şi de alte persoane.

‘Acesta este cadrul ideal la care visez şi care poate fi multiplicat. Acest proiect, care există în Şimleu Silvaniei, ar trebui să existe în alte părţi ale României şi ale Israelului. Vă cer nu doar tinerii să fie ambasadori, pentru fiecare putem fi tineri ambasadori. Mă refer, în special la profesori, profesorii care sunt aici, atât cei din Israel cât şi din Români, desigur şi la oamenii de decizie, pentru că fiecare suntem conectaţi la un cerc, la un cerc personal de prieteni, un cerc profesional în care participăm, în diferite forme, în ţările noastre. Cred că acest proiect din Şimleu Silvaniei poate fi pus pe hârtie şi mai apoi distribuit de către media, de către ‘ambasadori’, către alţi ‘ambasadori’ pe care îi vor vedea sau întâlni. Pentru că acest proiect importat de succes trebuie multiplicat, duplicat în alte locuri. Mai multe proiecte de acest gen între ţările noastre cred că sunt o garanţie a unei prietenii sustenabile pe termen lung’, a adăugat diplomatul.

Dan Ben-Eliezer a primit, duminică, diploma omagială de ‘cetăţean de onoare’ al Şimleului Silvaniei din partea primarului oraşului ca recunoaştere a interesului manifestat de înaltul oficial în consolidarea relaţiilor dintre România şi Israel în general şi dintre Şimleu Silvaniei şi Petach-Tigva, în special.
SURSA: Agerpres