Ambasada bulgară în Rusia va fi blocată dacă Moscova declară Bulgaria „țară neprietenă”

Pe ecranul din spatele lui a fost prezentată o listă cu statele neprietene Rusiei, între care și Bulgaria. Cuvintele lui Popov au fost îndreptate tocmai către aceste state. Lista de pe peretele video este însă neoficială și circulă în mass-media rusă în diferite versiuni. Acestea au fost compilate fie din sondaje de opinie, fie din interpretări ale evenimentelor diplomatice din ultimii ani.

Din această cauză, anunțurile ulterioare din presa bulgară conform cărora Rusia a declarat Bulgaria drept „țară neprietenă” sunt neadevărate. Dar aproape nimeni nu a acordat atenție legat de ceea ce ar urma pentru relațiile bilaterale dacă Moscova ar oficializa acest lucru. Răspunsul scurt este că ar paraliza practic activitatea ambasadei și consulatelor bulgare din Rusia. Acest lucru ar duce automat la o minimizare a vizelor bulgare eliberate pentru ruși. Și acest lucru – la rândul său – ar îngheța imediat accesul sectorului turistic bulgar pe piața rusă.

Nu se știe nici ce se va întâmpla cu zecile de mii de case deținute de cetățenii ruși dacă aceștia nu vor avea acces normal la ele pentru o perioadă nedeterminată de timp. Consulatele bulgare din Rusia primesc acte din 5 mai, iar ministrul bulgar al sănătății a dispus, de la 1 mai, începerea oficială a sezonului turistic de vară – să fie primiți în Bulgaria fără teste cei vaccinați cu Sputnik V.

Nici în acest moment nu este clar câți turiști ruși ar veni, deoarece nu există niciun fel de zboruri din cauza unei decizii unilaterale a Rusiei. Chiar dacă această interdicție ar fi ridicată, datele despre ceea ce va urma sunt total diferite.

Cu câteva zile în urmă, ziarul „24chasa/24 de ore” a scris despre aproximativ 450 de zboruri din Rusia pentru luna iunie, iulie și august către cele două aeroporturi de la Marea Neagră (Varna și Burgas). Aceasta include și zboruri regulate, în timp ce zborurile charter sunt esențiale pentru turism.

Potrivit unui raport al Aeroportului Varna pentru postul bTV, prezentat duminică, pentru perioada mai-octombrie zborurile charter din Rusia sunt în număr de doar 68, iar pentru Burgas – 282. Asta înseamnă 350 de zboruri sau o medie de 76 de zboruri pe lună pentru perioada menționată.

Scăderea în comparație cu 2019 este drastică – mai puțin de 20.000 de oameni, dat fiind că în ultimul an înainte de criza coronavirusului, erau peste 300.000 de turiști ruși în Bulgaria. Nici acești 20.000 de turiști nu vor veni dacă Bulgaria se află pe lista oficială a „țărilor neprietene”. Aceasta ar trebui întocmită de Ministerul Afacerilor Externe, care nu a anunțat încă dacă lista este finalizată.

Odată cu publicarea sa, sunt declanșate măsurile prevăzute în decretul președintelui Vladimir Putin din 23 aprilie. „Contracararea acțiunilor neprietenești ale altor state” se referă la legile federale din 2006 și 2018.

Iată cum sunt descrise aceste „contra-măsuri”: – restricționarea (inclusiv o interdicție totală, dacă este necesar) încheierii de contracte de către misiunile diplomatice și serviciile consulare, reprezentanțele organelor de stat, instituțiile de stat ale altor state, cetățeni ruși sau entitățile juridice cu contracte de muncă, contracte pentru alocare de personal și alte contracte de drept civil, în temeiul cărora apar relații de muncă.

  • numărul persoanelor fizice de pe teritoriul Federației Ruse cu care se pot încheia contracte de muncă este stabilit de Guvernul Rusiei.
  • contractele cu persoane fizice încheiate până la de intrarea în vigoare a prezentului decret, care depășesc limita stabilită de guvern, sunt supuse suspendării
  • guvernul propune o modificare a contra-măsurilor și a termenului de valabilitate a acestora.

Ce înseamnă acest lucru pentru Bulgaria?

Aceasta înseamnă că Bulgaria s-ar regăsi în situația Statelor Unite, împotriva cărora se aplică deja aceste măsuri. Consulatul SUA din Rusia a anunțat că, atunci când este imposibilă angajarea de personal local, practic se suspendă eliberarea vizelor de afaceri și pentru cei care nu sunt imigranți, iar deservirea americanilor este foarte limitată.

În cazul Bulgariei, ajungerea pe lista Ministerului rus de Externe ar însemna aproape sigur rezilierea contractului cu compania VFS Global. Aceasta ajută la strângerea și procesarea documentelor pentru solicitare de vize pentru Bulgaria de la centrele din aproximativ 20 de orașe rusești și, în general, cererile pot fi prezentate în prezent din 59 de orașe. Dacă se închid, rămân doar consulatele de la Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg. Doar acolo va fi posibil să se obțină vize aprobate pentru călătorii turistice, care sunt trimise altfel unui astfel unui contractant extern pentru un astfel de serviciu sau operatorului de turism, notează Dnevik.bg.

Moscova poate decide și lăsa doar în mass-media acuzațiile aduse Bulgariei că a devenit parte a „vestului colectiv”. Dar agitația din presă vorbește deschis despre un sistem „propriu-străin” declanșat de Rusia pentru ca societatea să recunoască cine sunt prietenii ei și cine îi sunt neprieteni.

Se reamintește nu numai că Bulgaria se numără printre țările în care șeful statului nu a fost felicitat, în decembrie 2020, de Vladimir Putin. Alexander Hohlov de la Vecernaia Moskva compară în mod direct Bulgaria cu un „buldog de vânătoare” instigat împotriva unui urs de către vânători anglo-saxoni, care nu sunt foarte interesați dacă acesta va fi sfâșiat de urs. Această metaforă este utilizată în Bulgaria de comentatori precum Valentin Vațev, iar Rosia Segodnia o prezintă cititorilor săi din Rusia traducând selectiv ceea ce scriu oamenii în forumuri la articole din „Dnevnik”, „Sega” sau „Mediapool”.

Sursă foto: Dreamstime