România face parteneriat cu Polonia pentru apărarea Mării Negre, în timp ce Rusia efectuează manevre militare în regiune

Klaus Iohannis a declara luni, 10 mai, că este fericit că parteneriatul dintre România și Polonia a sporit dialogul. Acesta a mai spus că dialogul pe tema securității aduce beneficii pentru regiunea în care ne aflăm, dar și pentru NATO.

”M-am bucurat să constat că acest parteneriat a sporit dialogul. Demnostrează încă o dată dialogul româno-polonez este unul eficient.Dialogul pe tema securității aduce beneficii pentru regiunea noastră și pentru NATO.

Am discutat despre securitatea de la Marea Neagră. Vom continua să susținem consolidarea securității. România și Polonia acordă o importantă deosebită acestui subiect”, a spus Klaus Iohannis.

La Summitul Formatului București (B9), găzduit de președintele României, vor participa și președintele SUA, Joe Biden, și secretarul de stat american Antony Blinken. Președintele României se arată încântat de faptul că omologul său american a acceptat invitația.

„Mă bucur să-i primesc pe Joe Biden și steagul Statelor Unite la Summit-ul de la București pe care îl găzduiesc astăzi la București. Împreună cu președinte Andrzej Duda vom întâmpina și pe Jens Stoltenberg, în pregătirea Summit-ului NATO, concentrându-ne pe legăturile transatlantice, NATO2030, apărare și descurajare pe flancul estic”, a declarat Klaus Iohannis.

Evenimentul are loc în Capitală

Amintim că evenimentul are loc la inițiativa președintelui Klaus Iohannis și se desfășoară în București, în prezența președintelui polonez. Ceilalți șefi de state din Formatul București, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vor participa prin videoconferință.

Agenda oficială a președintelui Joe Biden și a secretarului de stat american arată că aceștia vor participa la reuniunea cu aliaţii de pe flancul estic al NATO, în cadrul summitului virtual Bucureşti 9. Aceștia vor participa de la Casa Albă, de la ora locală 10:30.

În ceea ce privește agenda președintelui Iohannis, evenimentul este programat să înceapă de la ora 16:00, şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui Republicii Polone şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – precum şi a secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

„Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Republicii Polone Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.