Momentul ales de oficialii romani este favorabil. Anul trecut, Romania a reintrat pe piata privata de capital printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 150 milioane de euro. Emisiunea a fost un succes, cel putin prin prisma faptului ca au fost gasiti cumparatori pentru obligatiunile romanesti. Succesul a fost dovedit si de faptul ca autoritatile au repetat istoria. In luna martie a acestui an, Romania a mai atras 150 milioane de euro de pe piata de capital.
Pe acest fond, lansarea noii emisiuni este inspirata. Cu atat mai mult cu cat in luna martie agentia de rating Standard & Poors a imbunatatit calificativul acordat Romaniei. Ideal ar fi ca Guvernul sa incheie si acordul cu Fondul Monetar International. Parafarea acestui acord ar avea si un efect favorabil pentru intentia BNR de a se imprumuta de pe piata externa. Respectiv, ar putea aduce negocierea unor dobanzi mai mici.
Deocamdata, insa, oricat optimism ar afisa oficialii romani, acordul cu FMI este sub semnul intrebarii. Acest lucru nu exclude succesul noii emisiuni de obligatiuni. Mai important este ca imprumutul se doreste a fi facut pe o perioada relativ lunga de timp: intre sapte si zece ani. Acest lucru este esential, pentru ca Romania trebuie sa evite ani in care sa aiba „un varf de sarcina” in ceea ce priveste datoria externa. Sa ne aducem aminte ca, in anul 1999, Romania a avut de achitat o nota de plata pentru datoria externa de 2,8 miliarde de dolari. Nu putine au fost vocile din exterior care au pronosticat intrarea in incapacitate de plata. In cele din urma, momentul a fost depasit cu bine, dar, evident, aceste momente ar trebui evitate.
Anii 2000 si 2001 au adus un serviciu al datoriei externe in scadere. Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut cu 1,7 la suta fata de anul trecut, in timp ce datoria pe termen scurt a inregistrat o scadere cu 0,35 la suta. Desigur, ideal ar fi ca Romania sa nu se imprumute. Din pacate, un buget care functioneaza cu deficit are nevoie de finantare externa ca de aer. Iar iesirea pe piata internationala de capital este o buna alternativa la finantarea care vine dinspre institutiile financiare internationale, adica de la FMI si Banca Mondiala. Important este ca imprumutul sa se faca la momentul potrivit si cu costuri, adica cu dobanzi, cat mai mici.
Finantarea deficitului bugetar prin imprumuturi de pe piata internationala de capital are efecte benefice pe piata interna. Cu 300 mil. euro in buzunar, Finantele vor putea pretinde bancilor sa accepte dobanzi mai mici la titlurile de stat.