Indiferent ca este vorba de invatamant superior de stat sau privat, universitatile romanesti sunt institutii de masa. Studentul este un numar in catalog, ia un curs si, in perioada sesiunilor, primeste o nota, de cele mai multe ori indoielnica si aproape fara acoperire in cunostinte.
SRSP au hotarat sa demonstreze ca se poate si altfel. Pornind de la premisa ca studentul poate fi un individ dornic de performanta, au elaborat un program-pilot, Colegiul Invizibil, care sa ofere un cadrul special de dezvoltare acestui tip de invatacel. „Sarcina pe care ne-am asumat-o este grea deoarece nevoile la care ne-am propus sa raspundem sunt incredibil de mari. Nevoia de a invata altfel, de a avea acces la alt fel de resurse, de comunicare cu cel de la catedra, care-si merita sau nu pozitia”, crede Romanita Iordache, director executiv al Colegiului Invizibil.
Initiatorii proiectului au obtinut un imprumut nerambursabil de 20.000 USD de la Centru Cultural American. Investitia initiala, de la cheltuieli de promovare si publicitate pana la dotarea sediului, s-a ridicat la circa 7.000 USD. Romanita Iordache isi aminteste: „Partea frumoasa este ca nici unul dintre noi nu se pricepe la management, la organizare. Dar am simtit nevoia sa facem ceva”.
Publicitatea a constat in afise lipite pe avizierele facultatilor din tara, in mail-uri trimise asociatiilor studentesti. Membrii SRSP implicati in invatamantul superior si-au anuntat studentii si si-au rugat colegii de catedra sa „duca vorba” mai departe. Desi axa principala de studiu este cea a stiintelor politice, colegiul si-a propus sa atraga studenti cu pregatiri diferite – afise de promovare au fost distribuite si in Facultatea de Biologie. Laurentiu Stefan, directorul Colegiului Invizibil, explica strategia de promovare a programului: „Am vrut sa atingem direct publicul tinta al proiectului. Ne-am gandit si la publicitatea in paginile ziarelor, dar am renuntat. Primul motiv a fost orientarea colegiului catre mediul universitar, catre varfuri, nu catre publicul de masa, ca cel de presa. In al doilea rand, cu banii pe care i-am fi dat pe o reclama din ziar, puteam cumpara inca un computer”.
Pentru cele 20 de locuri disponibile pentru anul-pilot, au venit peste 80 de dosare cu CV-uri si scrisori de intentie din toata tara. Si chiar si o surpriza: un tanar turc, absolvent de Stiinte Politice, s-a aratat foarte interesat de programul SRSP. In urma selectiei dosarelor, 57 de tineri au fost chemati la interviu. Hotarati sa mentina doar 20 de locuri disponibile, pentru ca cei sase profesori sa se poata ocupa intensiv de studenti, initiatorii colegiului s-au framantat mult inainte sa traga linia sub numele admisilor. „A fost greu sa tragem linia. Ne-am gandit sa mai suplimentam locurile cu trei-patru pozitii, dar am ramas fideli numarului de la inceput, pentru a putea crea cel mai bine comunicarea profesor-student dincolo de cursuri. Acesta este si motivul pentru care cursurile nu sunt deschise. Suntem convinsi ca am lasat deoparte studenti valorosi. Multi nu s-au inscris, fie ca nu au stiut de acest program, fie ca oferta de cursuri din acest an nu i-a interesat”, este de parere Laurentiu Stefan.
Profesorii colegiului fac munca de voluntariat
Candidatii care au atras atentia reprezentantilor Colegiului Invizibil in timpul selectiei, dar nu au fost admisi sunt trecuti pe o lista de asteptare. Ei sunt invitati automat sa ia parte la activitatile organizate de SRSP si Colegiul Invizibil. In plus, fiecare profesor al Colegiului are libertatea de a invita cate o persoana de pe lista de asteptare sa ia parte la cursul pe care il sustine.
Cursurile sunt gratuite si se desfasoara in Bucuresti. Studentii trebuie sa isi aleaga trei cursuri din pachetul de sase materii, pe care le frecventeaza in regim de prezenta obligatorie. Fiecare curs are sapte sedinte, astfel incat incarcatura maxima este de doua cursuri a cate trei ore pe saptamana. Perioada de studii se incheie la jumatatea lunii aprilie, urmand ca, pana in iulie, studentii sa incheie, intr-o versiune publicabila, proiectul de cercetare pe care l-au ales in cadrul unui curs din cele trei pentru care au optat.
Cei care s-au inscris la Colegiul Invizibil au facut acest pas cu scopul de a-si construi un CV solid, credibil si performant. Laurentiu Stefan precizeaza: „Scopul nostru este ca sansele de reusita ale studentilor Colegiului sa creasca, sa aiba sanse maxime de a intra pe pozitii de preparator sau asistent universitar. Noi pregatim oameni competitivi pe o piata normala. Piata din Romania nu este normala. De aceea, majoritatea studentilor se orienteaza spre un masterat sau o alta specializare in afara”.
Profesorii implicati in programul SRSP fac o munca apropiata de voluntariat. Ei primesc o suma de bani din care sa-si acopere cheltuielile cu redactarea si multiplicarea suporturilor de curs.
La ora actuala, Colegiul Invizibil nu este acreditat. „Diploma valoreaza cat imaginea Societatii Romane de Stiinte Politice si a Colegiului Invizibil. Nu ii incurajam pe cei care vaneaza diplome. Noi am demarat acest proiect ca sa formam oameni, nu ca sa distribuim diplome”, spune directorul Colegiului.
Este sigur ca un astfel de proiect nu va trece neobservat. Laurentiu Stefan a luat in calcul posibilele reactii negative: „Vor fi si oameni care vor ridica din sprancene si chiar vor dezaproba aceasta initiativa. Ne asteptam la reactii nefavorabile din partea colegilor nostri de la catedra, care se duc la slujba, cei care vin la cursuri cu foile scrise de acasa, de multe ori cu cativa ani in urma, citesc hartiile si trimit asistentul sa puna notele la sfarsitul anului. Conditiile actuale din invatamantul superior romanesc nu sunt o scuza. Noi am incercat sa demonstram ca se poate si altfel. Ca se poate mai bine”.     

Selectia candidatilor

Initiatorii Colegiului Invizibil cauta tineri care:
· sunt interesati si motivati in pregatirea teoretica;
· au aptitudini pentru cercetare si investigatie;
· sunt buni cunoscatori ai limbii engleze si pot redacta lucrari in aceasta limba;
· doresc sa isi continue pregatirea in Stiinte Politice sau domenii inrudite si dupa absolvire.
Dosarul de inscriere trebuie sa contina un CV si o scrisoare de intentie in care candidatul isi motiveaza interesul fata de doua din cele sase proiecte de cercetare din oferta Colegiului si explica rolul pe care il are aceasta experienta in planurile sale de viitor. Ambele documente trebuie redactate in engleza, iar scrisoarea de intentie nu va depasi 500 de cuvinte.
Anul acesta, data limita pentru inscrieri a fost 10 octombrie. Programarea interviurilor a avut loc pana pe 18 octombrie. Cursul dureaza un an si se desfasoara in perioada 23 octombrie 2001-15 aprilie 2002. Data limita pentru definitivarea proiectelor de cercetare este 31 iulie 2002.
Informatii suplimentare: www.srsp.ro

Societatea Romana de Stiinte Politice

Societatea Romana de Stiinte Politice (SRSP) este o organizatie profesionala independenta, fondata de specialisti in Stiinte Politice sau domenii inrudite, care predau, in cadru institutionalizat sau pe cont propriu, atat in Romania, cat si inafara. In prezent, SRSP numara peste 70 de membri. Cu putine exceptii, toti au obtinut sau sunt pe cale sa obtina un doctorat in Stiinte Politice sau domenii inrudite (Filozofie, Sociologie, Drept, Economie, Istorie). Majoritatea au obtinut diplome de la universitati de prestigiu din Europa si Statele Unite ale Americii. Scopul organizatiei este imbunatatirea metodologiei de predare si cercetare in domeniul Stiintelor Politice din Romania.