Profitul operaţional s-a situat la 170 de milioane de lei, faţă de 157 de milioane de lei, în 2015, iar profitul net ajustat preliminar a depăşit 100 de milioane de lei, în creştere faţă de anul 2015 când acesta a fost de 45 milioane de lei. 

Cifra de afaceri a combinatului siderurgic s-a situat la 2,1 miliarde de lei, în uşoară scădere comparativ cu anul precedent, când a atins 2,3 miliarde de lei. 

"Investiţiile realizate de-a lungul anilor în tehnologie şi în reducerea consumurilor specifice, precum şi în extinderea gamei de produse şi creşterea calităţii ne-au ajutat să revenim pe profit după mai mulţi ani consecutivi de pierdere, într-o perioadă încă dificilă pentru industria noastră", a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro SA. 

Potrivit companiei, valoarea vânzărilor Alro a fost afectată de continua scădere a preţului aluminiului pe pieţele internaţionale, deşi volumul vânzărilor a crescut pentru segmentul de aluminiu primar şi a rămas constant pentru segmentul de aluminiu procesat. Astfel, nivelul mediu al preţului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a fost, în 2016, de 1.605 dolari/tonă, comparativ cu 1.661 dolari/tonă, în 2015. Producţia totală de aluminiu primar a fost de 273.000 de tone, în 2016, în creştere faţă de 2015, când a fost de 271.000 de tone, iar producţia de aluminiu procesat a fost 79.000 de tone, un nivel similar cu cel înregistrat în 2015. Vânzările au atins 2,1 miliarde de lei în 2016, faţă de 2,3 miliarde de lei, în 2015. 

Costul bunurilor vândute a scăzut la 1,8 miliarde de lei, în 2016, faţă de 2 miliarde de lei, în 2015, Alro reuşind să captureze şi să valorifice reducerea preţurilor de materii prime de pe pieţele internaţionale. Totodată, mai mult de 10% din aluminiul primar produs la Alro provine din deşeuri reciclate. Pentru acest tip de aluminiu, consumul de energie electrică este cu 90% mai mic, comparativ cu cel pentru producţia aluminiului electrolitic. În plus, cheltuielile generale s-au situat cu peste cinci milioane de lei sub nivelul din anul 2015. 

Compania a investit 76 de milioane de lei în cursul anului 2016 pentru modernizări tehnologice şi a demarat un proiect cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională, care vizează investiţii în cercetare-dezvoltare, pentru îmbunătăţirea infrastructurii de cercetare pentru plăcile din aliaj de aluminiu tratate termic, cu aplicaţii industriale de înaltă calificare. 

De asemenea, Alro a investit în reducerea consumului de apă industrială şi în modernizarea dispeceratului său energetic, cu impact pozitiv asupra costurilor finale. 

Potrivit sursei citate, rezultatele financiare preliminare nu sunt auditate şi nu cuprind rezultatul testului de depreciere a investiţiilor în filiale. Ca urmare, rezultatele finale auditate ale Alro S.A. pentru anul 2016 pot diferi semnificativ faţă de cele incluse în comunicatul de miercuri.

AGERPRES