O influenţă negativă semnificativă a fost determinată de un instrument financiar derivat încorporat in principalul contract de alimentare cu energie electrică, încheiat de companie, având un tratament contabil specific în conformitate cu IFRS, dar fără un efect similar asupra fluxului de numerar.

Veniturile raportate de companie au totalizat 2,3 miliarde de lei, în uşoară creştere de la 2,25 miliarde de lei, în 2011.

‘Alro a beneficiat de rezultatele investiţilor sale şi a putut să îşi îndeplinească ţintele operaţionale, în ciuda situaţiei dificile de pe piaţa internaţională. De asemenea, ne-am îmbunătăţit portofoliul de produse şi de servicii şi am putut să răspundem cererii unui număr mai mare de clienţi. Cu toate acestea, factori externi neprevăzuţi, precum cei legaţi de furnizarea de energie şi de taxarea acesteia, au influenţat costurile totale, având un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare’, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

În 2012, costurile totale cu energia electrică au crescut cu 172 de milioane de lei, în comparaţie cu anul anterior, de la 659 de milioane de lei, la 831 de milioane de lei.

Rezultatele operaţionale ale companiei au fost afectate negativ de factori externi, precum nivelul scăzut al cotaţiilor aluminiului şi costurile mari cu energia electrică. Seceta severă care a afectat România în prima jumătate a anului 2012 a forţat compania să cumpere o cantitate semnificativă de energie la preţuri mai mari. În plus, Alro a fost direct afectata de insolvenţa declarată de către principalul său furnizor de energie, Hidroelectrica. În acest context, cele două părţi au negociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru furnizarea de 3 TWh/an de energie până în 2018.

Un alt element semnificativ a intervenit ca urmare a schemelor de sprijin a energiilor verzi, precum şi a altor taxe pe electricitate, care au crescut costurile totale ale utilităţilor.

Producţia totală de aluminiu primar pentru anul trecut a fost de aproximativ 249.000 de tone, de la 261.000 de tone în 2011. Producţia de aluminiu procesat a fost de 64.000 de tone, în creştere cu 9.400 de tone, în comparaţie cu 2011 (54.600 de tone).

Creşterea vânzărilor de aluminiu procesat a compensat parţial scăderea preţurilor de pe pieţele internaţionale. Astfel, cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME) a scăzut la o medie de 2.018 USD/tonă, în 2012, în comparaţie cu un nivel de 2.440 USD/tonă, în 2011.

Pe lângă îmbunătăţirea portofoliului şi creşterea volumului pentru produsele cu valoare adăugată mare, Alro a investit în reducerea consumului de energie. Anul trecut, investiţiile companiei au ajuns la 70 de milioane de lei, în comparaţie cu 85 de milioane de lei în 2011.

SURSA: Agerpres