„Rezultatele dezvoltatorului au fost sub aşteptări, iar la începutul acestui an divizia imobiliară a Alpha Bank a preluat proiectul Green Vista“, a declarat Iulian Călin, general manger Alpha Astika Akinita.

În iunie 2010 au fost finalizate şase clădiri cu 258 de apartamente, din care 49 de unităţi sunt nefinisate. Până acum, au fost vândute 118 apartamente, care au generat încasări de circa 10 mil. euro. Anul trecut au fost vândute doar 12 apartamente din Green Vista. Preţurile apartamentelor au fost scăzute treptat de la 1.200 de euro/mp până la nivelul actual de circa 700 de euro/mp. Astăzi, preţul apartamentelor cu două camere variază între 56.000 euro şi 70.000 de euro, cel al apartamentelor cu trei camere între 75.000 euro şi 120.000 de euro, iar cel al unităţilor cu patru camere între 89.000 euro şi 148.000 de euro (preţurile nu includ TVA).

Dezvoltarea Green Vista, ansamblu situat lângă Şcoala Americană, a fost începută de Carmel Investments Group, companie controlată de familia israeliană Beer, în august 2007 şi a presupus o investiţie de circa 20 mil. euro.

Green Vista este despărţit de un gard de My Dream Residence, ansamblu de lux preluat în 2011 de o subsidiară a Bank of Cyprus pentru 16,74 mil. euro, şi este la 500 de metri distanţă de Ibiza Sol, ansamblu aflat în insolvenţă.

Alpha Bank a iniţiat preluarea Green Vista ca urmare a rezultatelor slabe ale dezvoltatorului şi pentru a evita intrarea în insolvenţă. Acesta este al doilea ansamblu imobiliar de proporţii care intră în acest mod în portofoliul băncii greceşti, după ce în urmă cu un an a preluat Doamna Ghica Plaza, proiect cu 616 apartamente din cartierul Colentina.

Carmel Investments Group promitea în perioada de „boom“ imobiliar că va investi 400 mil. euro în construcţia a circa 3.000 de apartamente şi 50 de vile în Bucureşti şi Cluj-Napoca. În 2011, societatea Carmel Land Development, prin intermediul căreia trebuia dezvoltat un complex imobiliar cu 1.500 de locuinţe în Cluj-Napoca, a intrat în insolvenţă. Societatea avea în portofoliu un teren 71.000 mp. Grupul israelian mai deţine un teren în Pipera, în suprafaţă de 32.800 mp, şi unul în Otopeni, de 21.700 mp. Carmel a cumpărat cele trei terenuri, plus cel de 9.130 mp pe care a fost construit Green Vista, cu circa 50 mil. euro.

Strategie de vânzări

Alpha Astika Akinita a încheiat recent o colaborare cu Premier Estate, companie de consultanţă imobiliară cunoscută pentru gestionarea portofoliul de proprietăţi aflat sub administrarea judiciară a Euro Insol, compania avocatului Remus Borza. În urma acestui parteneriat, Premier Estate se va ocupa de vânzarea Green Vista şi Doamna Ghica Plaza.

Pe lângă cele două proiecte, Premier Estate se mai ocupă de vânzarea apartamentelor din Asmita Gardens, Citadella Titan, Ibiza Sol, Green City şi Verdi Park, toate aflate în insolvenţă sau faliment.

De la declanşarea insolvenţei Ibiza Sol au fost vândute circa 80 de apartamente, de pe urma cărora s-au încasat circa 7 mil. euro, bani care au mers cu prioritate către Alpha Bank şi Raiffeisen Bank, finanţatorii proiectului. Cele două bănci mai au de recuperat peste 20 mil. euro din Ibiza Sol.  Din totalul de 304 unităţi: 151 de apartamente au fost vândute şi 50 închiriate.

„Pentru acest an, estimăm menţinerea unui ritm de vânzări de 5 apartamente pe lună la Ibiza Sol, ritm care este conform cu planul agreat cu băncile“, a declarat Andreea Comşa, managing director Premier Estate.

Pentru proiectul Citadella Titan, intrat în portofoliul companiei de vânzări la începutul acestui an, Comşa estimează un volum lunar de vânzări de 8 apartamente. În martie şi aprilie au fost antecontractate 25 de apartamente în proiectul din Titan.