Asiguratorul Allianz a acceptat ieri sa vanda Dresdner Bank AG catre Commerzbank AG pentru suma de 9,8 miliarde de euro. Tranzactia duce la fuziunea dintre a doua mare banca a Germaniei si respectiv a treia ca marime.

Afacerea s-a incheiat dupa mai multe saptamani de negocieri si formeaza astfel cea mai mare banca din Germania in ceea ce priveste numarul de clineti, un adevarat rival pentru Deutsche Bank.

Fuziunea a celor doua banci vine insa insotita de decizia de eliminare a 9.000 de angajati dintr-un total de 73.000 de lucratori din cele doua banci. Aceste concedieri fac parte din planul noii banci de a reduce cheltuielile cu pana la 5 miliarde de euro pana in 2012. Din cei 9.000 de angajati concediati, 6.500 vor face parte din unitatile aflate in Germania, pentru ca 2.500 sa provina din afara tarii.

Noua banca va avea un total de 11 milioane de clienti si 1.200 de sucursale in intreaga Europa.

Fuziunea celor doua banci se va face in doua faze. In prima etapa Commerzbank va achizitiona doar 60,2% dintre actiunile Dresdner Bank, Allianz primind 18,4% din Commerzbank, participatie ce valoreaza 3,4 miliarde de euro. Pe langa aceasta Allianz va primi si 2,5 miliarde de euro cash.

In cea de-a doua etapa Commerzbank va plati inca 3,2 miliarde euro pentru restul de 39,8% din Dresdner Bank.

Sursa: CNN, The Guardian