Pe piața globală de HR a luat naștere un concept ce începe să fie observat și la noi în țară: HR Data Literacy. Acesta face referire la modul în care departamentele de HR au început să se dezvolte folosind tehnologii adaptate special pentru acest domeniu. Aceste tehnologii sunt din ce în ce mai accesibile companiilor și pot contribui la eficientizarea proceselor interne.

Acest proces de digitalizare a departamentelor de HR se arată în ziua de astăzi mai valoros ca niciodată, mai ales după 2 ani de pandemie și work from home. Profesioniștii din HR au nevoie de date pentru a-și măsura succesul, pentru a-și îmbunătăți procesele și a contribui la succesul companiei. Din aceste motive o să vă prezentăm cum pot fi aliniate eforturile departamentului de HR cu obiectivele de business și cel rol joacă tehnologia în acest context.

Susținerea obiectivelor de dezvoltare a echipei

Business-urile care vor să crească au nevoie de oamenii potriviți. Durata procesului de angajare, performanța echipei de recrutare, fidelitatea pe termen lung a personalului recrutat sunt doar câțiva dintre metricii ce pot fi măsurați și îmbunătățiți odată cu fiecare campanie de recrutare. Soluția pe care o folosesc tot mai multe departamente de HR pentru a-și maximiza eforturile este folosirea unui software de tip ATS (applicant tracking system, „sistemul de monitorizare al aplicanților” în limba română). Este un software dedicat resurselor umane care analizează mai multe date cu privire la aplicațiile candidaților transmise către departamentul de HR pentru a eficientiza analiza lor. Astfel, compania poate salva din timpul departamentului de HR și implicit din banii cheltuiți măsurând și îmbunătățind constant durata procesului de angajare, performanța echipei de recrutare, fidelitatea pe termen lung a personalului recrutat, etc.

Să luăm, spre exemplu, procesul de filtrare al CV-urilor, care de cele mai multe ori este realizat manual de către angajații din departamentul de HR. Un software de tip ATS poate filtra CV-urile aplicanților prin intermediul automatizării pentru a-i scoate la suprafață doar pe cei care sunt relevanți pentru postul vizat. Un efect important al acestui software este faptul că accelerează procesul de recrutare, salvând timp prețios departamentului de HR.

Susținerea obiectivelor de employer branding

Contează tot mai mult modul în care o companie este percepută de angajați sau potențiali angajați. Dincolo de valori și cultura organizațională, angajatorii încearcă să ofere cât mai multe motive ca angajații „să devină promoteri ai companiei” compania. Aceste eforturi se concretizează printr-o grijă tot mai mare față de nevoile angajatului în afara programului de muncă. Cele mai importante tactici pot fi beneficiile și bonusurile de performanță. Angajații care primesc beneficii reale de la angajator și se simt recompensați pentru efortul pe care-l depun la job sunt mult mai dispuși să-și recomande compania ca „bun angajator” cunoscuților. Și aici există anumite soft-uri dedicate precum Managementului personalului și Salarizării care pot eficientiza procesele.

Modulul Managementul Personalului permite gestionarea mult mai ușoară a beneficiilor oferite angajaților. Specialiștii HR pot vedea câți angajați își accesează beneficiile, dar și care dintre ele sunt cele mai populare. Astfel, se pot face modificări mult mai ușor în funcție de nevoile reale ale angajaților. Modulul dedicat proceselor de payroll simplifică salarizarea, dar și calcularea și oferirea bonusurilor de performanță. Cu ajutorul acestui soft, specialiștii HR pot recalcula din câteva click-uri salariile angajaților.

Un alt instrument important este și modulul dedicat evaluării. Angajatorii pot măsura prin chestionare direct aplicate în interiorul companiei atitudinea angajaților față de companie în general și dacă au recomandat vreodată vreunui cunoscut compania. În acest sens, poți compara de la an la an dacă cifrele s-au schimbat.

Depășirea provocărilor legate de competențe

În ziua de astăzi trăim într-o perioadă a perfecționării rapide în care angajații trebuie să își adapteze competențele în același ritm în care se schimbă cerințele de pe piața muncii. Tendințele înspre care se îndreaptă companiile sunt upskilling-ul și reskilling-ul. Upskilling-ul face referire la procesul prin care departamentul de HR trece cu un angajat sau un grup de angajați pentru a-i învăța o nouă serie de competențe sau abilități. Cele mai comune cerințe în ziua de astăzi țin de abilitățile digitale sau cele analitice ale angajatului. Totodată, aici intră în calcul și procesul de mobilitate internă, axat pe reorientarea angajatului către un departament în care poate fi mult mai util decât cel în care activează în prezent. Companiile care aleg să investească în învățarea și dezvoltarea angajaților, nu doar că îi vor ține motivați pe termen lung, dar și îi vor fideliza. Acest fenomen va conduce în mod direct la atingerea obiectivelor de business într-un mod mult mai eficient.

Directorii executivi se confruntă cu provocări cauzate de evoluția mult prea rapidă a competențelor de care au nevoie angajații. Soluția cea mai eficientă o reprezintă un program de training care să ajute la măsurarea și evidența competențelor actuale ale angajaților, dar și a programelor de training pe care aceștia le desfășoară. Există instrumente tehnologice care folosesc sisteme de analiză de date ce pot ajuta la gestionarea unui program de învățare eficient, precum Learning Management System. Printr-un astfel de instrument, echipele își pot seta obiective de învățare, învățarea devine măsurabilă, iar competențele acumulate se pot materializa în factori cheie ce duc la îndeplinirea obiectivelor de business.

Utilizarea datelor pentru toate procesele de HR

Departamentele de HR lucrează cu multe date, atât despre angajați cât și despre aplicanți. De multe ori aceste date sunt stocate ori în format fizic ori în calculatoarele membrilor departamentului de HR. Modulul Analytics oferit de colorful.hr reușește să adune toate datele relevante departamentului de HR și să le transforme în rapoarte clare. Datele sunt mai ușor de urmărit și obiectivele mai ușor de îndeplinit.

Perspective asupra pieței de HR în 2022

Talentul este o resursă regenerabilă. Trăim în epoca perfecționării rapide, a recalificării și a mobilității interne. Oamenii sunt cei care pun afacerile în mișcare, iar valoarea pe care o aduc oricărui business trebuie maximizată. Departamentul de HR are rolul de a genera valoare și de a se folosi de date în 2022, lăsând sarcinile administrative pe seama soft-urilor de automatizare.

Romanian Software este o companie ce poate contribui la succesul departamentelor de HR prin intermediul soluțiilor software pe care le propune. Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul soluțiilor software dedicate departamentelor HR, colorful.hr pune la dispoziție un set de 12 module ce răspund unei varietăți largi de nevoi. Aceste module au fost dezvoltate pentru optimizarea proceselor și sarcinilor repetitive, iar acum este un soft folosit de peste 700 companii din România.